У початок

Прибуток Shell у І кварталі досяг $7,7 млрд

Shell 2 травня повідомила про прибуток у І кварталі обсягом $7,7 млрд, різко перевершивши очікування після перебоїв у Червоному морі й призупинення росією нафтопереробки і торгівлі.

Нафтогазова компанія також повідомила, що викупить ще $3,5 млрд своїх акцій протягом наступних трьох місяців, за темпами, подібними до попереднього кварталу. Його дивіденди залишилися без змін.

«Shell забезпечила ще один квартал високих операційних і фінансових показників, демонструючи нашу постійну зосередженість на забезпеченні більшої цінності з меншими викидами», — сказав генеральний директор Ваель Саван у заяві.

Аналітики очікували, що скоригований прибуток за І квартал обсягом $6,46 млрд проти $9,65 млрд роком раніше. У ІV кварталі 2023 року компанія оприлюднила показник $7,3 млрд завдяки сильним результатам торгівлі СПГ.

Підрозділи хімікатів і продуктів Shell, які включають нафтопереробку й торгівлю нафтою, зареєстрували більш ніж триразове зростання скоригованого прибутку порівняно з попереднім кварталом – до $2,8 млрд завдяки значним прибуткам від торгівлі й нафтопереробки.

Торгівлю нафтопродуктами підштовхнули перебої в судноплавстві у Червоному морі, а також збої на російських нафтопереробних заводах (НПЗ) через атаки українських безпілотників в останні місяці, повідомив журналістам фінансовий директор Шинейд Горман.

Shell також прив'язала технічне обслуговування на своїх НПЗ до останнього кварталу 2023 року, тоді як більшість її аналогів зазвичай виконують таку роботу в І кварталі року, що дає Shell додаткові переваги в постачанні нафтопродуктів, таких як бензин і дизельне пальне, сказав Горман.

Конкуренти Exxon Mobil, Chevron (CVX.N) і TotalEnergies минулого тижня повідомили про падіння прибутку порівняно з роком раніше, що відображає різкий спад ціни на природний газ після теплішої, ніж зазвичай, зими в Північній півкулі.

Цього року акції Shell зросли приблизно на 14% завдяки зусиллям Ваеля Савана скоротити витрати й зосередити компанію на найбільш прибутковій діяльності. Агентство Reuters повідомило, що Shell покинула китайський енергетичний ринок.

Прибуток головного торговельного бізнесу Shell – скрапленого природного газу (СПГ) – був на 7% нижчим за попередній квартал, коли він мав чудові торгові результати, але все одно перевершив очікування.

«Ще один вдалий квартал для Shell, її перлина в інтегрованому газовому сегменті, звітує про результати, що значно випереджають очікування ринку, подібно до того, що ми спостерігали минулого кварталу», — сказав аналітик RBC Capital Markets Бірадж Борхатарія.

Виробництво СПГ Shell зросло в кварталі на 7% порівняно з попередніми трьома місяцями – до 7,58 млн метричних тонн, тоді як продажі впали на 7%, до 16,87 млн тонн.

Загальний видобуток нафти і газу компанією зріс на 3% за квартал – до 2,91 млн барелів нафтового еквівалента на день.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти