У початок

Прибуток Shell у II кварталі впав до $6,3 млрд через слабку торгівлю

Shell повідомила про прибуток у ІІ кварталі обсягом $6,3 млрд, що на 19% менше, ніж за попередні три місяці, оскільки маржа нафтоперероблення й торгівля нафтою і газом знизилися, хоча все ще перевищують прогнози аналітиків, пише Reuters.

Однак результати виявилися майже на 25% вищими, ніж роком раніше, що свідчить про те, що прагнення генерального директора Ваеля Савана скоротити витрати й підвищити продуктивність починає працювати.

Британська компанія також заявила, що викупить акції ще на $3,5 млрд протягом наступних трьох місяців за темпами, подібними до попереднього кварталу. Вона залишила свої дивіденди незмінними на рівні 34 центів на акцію.

ВР підвищила свої дивіденди на 10% після того, як повідомила про прогнозований прибуток у $2,8 млрд. Минулого тижня французька TotalEnergies повідомила про падіння прибутку у ІІ кварталі на 6% через зниження маржі нафтоперероблення.

Exxon Mobil і Chevron звітуватимуть 2 серпня.

Під керівництвом Савана, який обійняв посаду в січні 2023 року, Shell скоротила роботу з відновлюваними джерелами енергії та воднем, пішла з європейського й китайського енергетичних ринків і продала нафтопереробні заводи (НПЗ), щоб зосередитися на бізнесі з високою прибутковістю, насамперед у нафті й газі.

Shell заявила, що в першій половині 2024 року досягла скорочення витрат на 700 млн доларів США, що звело загальну суму таких скорочень з 2022 року до 1,7 млрд доларів США, що є частиною цільової економії від 2 до 3 млрд доларів до 2025 року.

«Сьогоднішні результати демонструють продовження високих операційних показників», — сказав аналітик RBC Capital Markets Бірадж Борхатарія.

Скоригований прибуток Shell за ІІ квартал, згідно з її визначенням чистого прибутку, перевищив очікування аналітиків у $6 млрд. 

Вони зросли з $5,1 млрд роком раніше, але були нижчими за $7,7 млрд прибутку Shell, зафіксованого у І кварталі.

Квартальне падіння відобразило зниження цін і обсягів продажу, а також слабкість торгів у флагманському підрозділі скрапленого природного газу Shell, що було результатом сезонного зниження попиту. Обсяги СПГ також були меншими через технічне обслуговування заводу.

Нижча маржа нафтоперероблення й слабша торгівля нафтою також вплинули на результати, які, однак, було компенсовано вищими, ніж очікувалося, доходами підрозділів видобутку й маркетингу нафти й газу.

Після продажу свого НПЗ у Сингапурі Shell отримала знецінення на $708 млн. Вона також отримала знецінення на $783 млн після того, як призупинила будівництво одного з найбільших біопаливних заводів Європи за рік до того, як його було заплановано запустити, посилаючись на слабкі ринкові умови.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти