У початок

Уряду слід відновити боротьбу з фальсифікатом на паливному ринку – експерти

Також є російською мовою

Уряду потрібно скасувати поточний мораторій на перевірки бізнесу фіскальними та правоохоронними органами, який було введено на період карантину, в частині операцій, пов'язаних із торгівлею пальним. Про це заявили експерти Консалтингової групи «А-95».

В «А-95» відзначили, що нині в Україні спостерігається низка негативних тенденцій, що вказують на збільшення нелегального виробництва моторних палив, «ренесанс» нелегальних АЗС і активне поширення схем з відходу від оподаткування.

«Ми оцінюємо обсяг виробництва безакцизного бензину міні-заводами в 30 тис. т на місяць, в окремі місяці це до 20% ринку. Збитки держбюджету досягають 4 млрд грн на рік, і міні-НПЗ продовжують нарощувати виробництво, відчуваючи зростаючий попит на свою продукцію», – заявив глава «А-95» Сергій Куюн. Він повідомив, що якщо гуртова вартість легального бензину А-95 сьогодні становить 23 грн/л, то бензин міні-НПЗ пропонується по 15 грн/л в разі розрахунку готівкою і 17 грн/л – за безготівковим розрахунком.

На думку Куюна, припинити роботу міні-НПЗ можна шляхом присвоєння вуглеводневій сировині – нафті й газовому конденсату – статусу підакцизного товару з нульовою ставкою, що автоматично дасть змогу відстежувати їх рух і цільове використання.

«Податківці дистанційно фіксують масові порушення касової дисципліни на АЗС, бачать дисбаланси в акцизних накладних та фіктивні продажі пального. Проте через мораторій вони не можуть провести необхідних процесуальних дій і припинити ці порушення, які б'ють по бюджету, споживачах і легальному бізнесу», – додав Сергій Куюн.

Він зазначив, що в умовах, що склалися, бізнес або зазнає збитків, або буде змушеним ставати частиною «тіньового» ринку.

Нагадаємо, раніше Консалтинговою групою «А-95» було проведено розрахунок вартості закупівлі імпортних нафтопродуктів у січні 2021 року і їх зіставлення з поточними роздрібними цінами трьох основних груп учасників ринку.

Дослідження показало, що мережі-дискаунтери і група «Приват» чисельністю близько 4300 АЗС, або 64% ​​від загальної кількості в Україні, торгували бензином з негативною націнкою в діапазоні 1,1-1,25 грн/л (рентабельність мінус 5-5, 5%). При торгівлі дизпальним дискаунтери були близькі до нульової рентабельності, мережа «Привату» продавала ДП з розрахунковою чистою маржею близько 1,3 грн/л, або рентабельністю 5,6%. Прибуткову роботу з націнкою 1-2,5 грн/л (рентабельність 4-10%) було відзначено тільки у преміальних мереж.

«Загалом рівень торговельних націнок на пальне у січні 2021 року знизився до трирічного мінімуму. Ціна на бензин А-95 в Україні залишається мінімальною в Європі і СНД, поступаючись лише Росії (порівняння цін без податків)», – відзначили в «А-95».

Як повідомляв enkorr, з грудня 2019 р. по лютий 2020 р. уряд і президент проводили кампанію проти незаконних пунктів продажу пального. За підсумками першого півріччя 2020 р., правоохоронні й фіскальні органи відзвітували про закриття 833 нелегальних станцій.

У статті «Кінець епохи бідності» аналітик Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн відзначав, що на тлі сприятливої ​​цінової ситуації та сконцентрованості державних органів на боротьбі з поширенням пандемії коронавірусу тіньовий сегмент роздрібного ринку нафтопродуктів масово відновлює позиції в ключових регіонах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти