У початок

Потенціал зростання видобутку нафти у Венесуелі після ослаблення санкцій обмежений – EIA

Потенціал нарощування видобутку нафти у Венесуелі до кінця 2024 року обмежений приблизно 200 тис. барелів на добу (б/д), оскільки галузь за час американських санкцій зіткнулася з недоінвестуванням і зниженням якості техобслуговування. Такий прогноз представило управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA), повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Зазначається, що у вересні 2023 року видобуток нафти у Венесуелі склав 735 тис. б/д після липневого максимуму 790 тис. б/д. Для порівняння EIA наводить показники видобутку в республіці 2000 року – 3,2 млн б/д.

«Основна частина зростання виробництва в короткостроковій перспективі буде забезпечена спільними підприємствами Chevron. …Ми очікуємо, що видобуток Chevron у Венесуелі збільшиться до 200 тис. б/д на кінець 2024 року (з нинішніх 135 тис. б/д – ред.). За даними IPD Latin America, підприємства, якими управляють ENI, Repsol і Maurel & Prom, можуть збільшити видобуток ще на 50 тис. б/д у найближчому майбутньому, в результаті, за нашими оцінками, ці компанії можуть підняти загальний обсяг видобутку у Венесуелі приблизно до 900 тис. б/д до кінця 2024 року. Подальше збільшення займе більше часу. Більшість добувних потужностей та інфраструктури у Венесуелі постраждала через тривалу відсутність доступу до капіталу й регулярного технічного обслуговування», – йдеться в повідомленні EIA.

За інформацією EIA, імпорт нафти з Венесуели в США 2001 року становив 1,3 млн б/д, 2018 року – 510 тис. б/д. 2019 року постачання венесуельської нафти було зупинено на 4 роки. Після пом'якшення санкцій у січні 2023 року імпорт відновився і до серпня 2023 року досяг 153 тис. б/д.

«Нафтопереробні заводи (НПЗ) на узбережжі Мексиканської затоки США добре підходять для переробки важкої нафти, що видобувається у Венесуелі. Дочірня компанія PDVSA в США – Citgo – володіє трьома НПЗ – Lemont, Lake Charles і Corpus Christi, сукупна потужність яких перевищує 800 тис. б/д. …Ці активи змінять власника пізніше цього місяця внаслідок запланованого на 23 жовтня продажу активів Citgo для задоволення вимог кредиторів до Венесуели й PDVSA», – зазначає EIA.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти