У початок

Постачання газу в Німеччину «північним потоком» відновлено – ЗМІ

Після технічного обслуговування «північного потоку» вранці в четвер знову почалися постачання газу німецько-російським газопроводом. Про це заявив представник компанії-оператора Nord Stream AG, повідомляє УНІАН із посиланням на Spiegel.

Представник повідомив, що обсяги постачання газу були заявлені приблизно на тому ж рівні, що й до техобслуговування, тобто близько 67 млн куб м на добу. Це відповідає приблизно 40% використання максимальної потужності.

Проте заявлені кількості можуть змінюватися протягом дня за умови попереднього повідомлення.

Останнім часом було побоювання, що росія може використати оголошені ремонтні роботи, щоб назавжди зупинити подачу газу в Німеччину. У москві наголошували, що повне припинення постачання газу «північним потоком-1» пов'язане із терміновими роботами на інфраструктурі газопроводу, але насамперед із виходом з ладу турбіни Siemens, відвезеної в Канаду для ремонту.

Досі неясно, скільки газу росія тепер хоче постійно транспортувати трубопроводом. До припинення постачання 10 днів тому завантаження балтійського трубопроводу складало лише 40%. Останні кілька днів з'явилися ознаки того, що росія може ще більше скоротити обсяги постачання газу. На це вказують так звані номінації — резервування пропускної спроможності трубопроводів.

Ці замовлення на транзит газу газопроводом «північний потік-1» у четвер залишилися на зниженому рівні. Глава Федерального мережевого агентства Клаус Мюллер повідомив, що так звані номінації на «північний потік-1», як і раніше, становлять близько 30% потужності.

Обсяг постачань у найближчі місяці, ймовірно, матиме великий вплив, наприклад, на економіку Німеччини, а також на приватних клієнтів, оскільки це, як очікується, вплине на ціни на газ. Це також має бути вирішальним для того, наскільки Німеччина зможе заповнити свої газосховища до холодної пори року і чи буде дефіцит.

Як відомо, 10 липня Канада погодилася повернути турбіну для газопроводу «північний потік-1», яка була на заводі «Дорваль» і не транспортувалася через санкції проти росії. На поверненні обладнання наполягала Німеччина.

США і Європейський Союз підтримали рішення Канади, а от Україна закликала його скасувати. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба попередив, що такий крок поставить російську федерацію у переможну позицію і лише додасть проблем.

Українська діаспора у Канаді подала до суду позов через передачу турбіни Siemens для «північного потоку» всупереч санкціям. Лідер організації Пол Грод назвав це рішення уряду «великою помилкою з жахливими наслідками».

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти