У початок

Постачання ДП і газойлю з Близького Сходу до ЄС зменшилося у червні

Зростання попиту на паливо в Азії і проведення ремонтних робіт на близькосхідних НПЗ призвело до скорочення експорту дистилятів до країн ЄС. За даними Консалтингової групи «А-95», минулого місяця обсяги постачання ДП і газойлю в EU-27 з інших регіонів зменшилися майже на 1,3 млн т — до 2,52 млн т. Постачання зменшується другий місяць поспіль, у квітні обсяги надходження з-за меж ЄС становили 4,02 млн т.

Найбільший постачальник до ЄС, Саудівська Аравія, у червні зменшила відвантаження ДП і газойлю до країн блоку на 18% — до 737 тис. т. Водночас з портів королівства відправили більше пального до інших країн Близького Сходу. Постачання з ОАЕ до ЄС минулого місяця не здійснювалося, хоча у травні до країн євроблоку відвантажено 504 тис. т арабського дизпального й газойлю. Зміни у структурі постачань свідчать про зростаючу потребу у паливі в ОАЕ. У червні надходження ДП і газойлю з Саудівської Аравії до Еміратів зросли на 56% — до 248 тис. т. Водночас експорт з ОАЕ минулого місяця знизився на 28% — до 1,42 млн т.

Відвантаження індійського дизпального й газойлю в ЄС у червні зменшилися з 670 тис. т до 195 тис. т. На динаміку індійських постачань певною мірою вплинув шторм, який 12-18 червня блокував відправку із заводу Reliance Industries. Проте головним чинником зменшення експорту в Європу стало зростання попиту на дизпальне у країнах південної півкулі та на Близькому Сході. У червні індійські нафтопереробники збільшили відвантаження до Австралії, ПАР, а також до Саудівської Аравії, Ізраїлю та Туреччини.

Обсяги постачання дизпального й газойлю зі США до ЄС минулого місяця майже не змінилися і становили 668 тис. т.

Скорочення постачання з Близького Сходу й Індії на тлі зменшення запасів у сховищах Амстердам-Ротердам-Антверпен позначилося на динаміці європейських котирувань дизпального. На початку липня маржа з виробництва дизпального на європейських НПЗ збільшилася, також відбувається зростання котирувань ULSD. Протягом минулого тижня дизпальне у Середземномор'ї здорожчало на $37/т — до $757/т CIF Med. В північно-західній Європі продукт подорожчав на $29/т — до $756/т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти