У початок

Допоможіть знайти: enkorr шукає контакти інвесторів НПЗ у Мерефі

Також є російською мовою

25 серпня низка українських ЗМІ опублікували новину про перше в Україні приватне нафтохімічне підприємство Ukrainian Petroleum, яке з січня 2022 р. почне випускати бензол для хімічного синтезу і гексановий розчинник із чистотою 99,9%, а згодом розпочне випуск нафтопродуктів якості Євро-5.

Новину було опубліковано з посиланням на прес-службу інвестиційної промислової групи AES Group («Альтернатив Енерджі Сорсес Груп»), яка, згідно з повідомленням, є власником вищезгаданого підприємства.

У повідомленні сказано, що команда вже добудовує новий завод і модернізує існуюче підприємство, основою технологічного процесу якого буде перероблення газового конденсату і конденсату газу легких вуглеводнів від українських видобувних компаній. При цьому місце розташування або будь-які інші подробиці про нове підприємство в повідомленні відсутні.

«У нас амбітна мета, підкріплена можливостями, – виробляти в Україні паливо класу Євро-5, яке за всіма показниками відповідає світовим стандартам преміум-якості. Ми обладнаємо підприємство ліцензованими світовими технологіями. Наші інвестиції в модернізацію, за попередніми підрахунками, складуть більше $200 млн», – цитують ЗМІ президента AES Group Костянтина Валеуліна.

Також ідеться про те, що власне виробництво бензолу для хімічного синтезу і гексанового розчинника з чистотою 99,9% «дозволить упевнено закріпитися на експортних ринках, що стане безумовною перевагою для масло-екстракційної галузі України».

«Аналогічного виробництва в країні за останні 30 років ще не було. До цього моменту Україна була заручником імпорту з Білорусі, РФ і Румунії, поперемінно побоюючись загрози дефіциту і зупинки постачань. Продукт Ukrainian Petroleum є проривом для експорту й імпортозаміщення нафтохімічного комплексу», – йдеться в повідомленні AES Group.

Enkorr не вдалося знайти офіційний сайт AES Group і координати групи або Ukrainian Petroleum, щоб надіслати інформаційний запит щодо оголошеної інформації. Тому публікуємо питання тут і сподіваємося отримати на них відповіді від інвесторів проєкту будь-яким зручним для них способом.

  1. У заяві йдеться про якесь нафтохімічне підприємство Ukrainian Petroleum, яке почне випускати бензол і згодом почне випуск нафтопродуктів стандарту Євро-5. Про яке підприємство йдеться? Де воно знаходиться?
  2. Що сьогодні робить це підприємство і що дасть змогу випускати бензол і гексановий розчинник? У яких обсягах?
  3. Розкажіть про будівництво нового заводу й існуюче виробництво, яке планується модернізувати. Які установки планується побудувати, хто виступить їх ліцензіатами і проєктувальниками? Які терміни цих робіт? Яка потужність підприємства по сировині?
  4. Йдеться про інвестиції обсягом 200 млн дол.. Які джерела цього фінансування?
  5. У заяві повідомляється про експорт, який дасть змогу зміцнитися масло-екстракційній галузі України. Розкажіть докладніше про цю тезу.
  6. Хто бенефіціар цього проєкту?

Довідка enkorr

AES Group («Альтернатив Енерджі Сорсес Груп») засновано 12 липня 2021 р. з юридичною пропискою в Харкові за адресою вул. Сумська, 72. Рівноправними бенефіціарами компанії вказано Волкову Міліцу В'ячеславівну і Валеуліна Костянтина Сергійовича. Останній також займає пост глави компанії.

Крім того, Костянтина Валеуліна 6 серпня цього року було обрано головою наглядової ради футбольного клубу «Металіст 1925», а саму AES Group вказано як стратегічного інвестора ФК. Генеральним директором «Металіста 1925» є Ярослав Вдовенко, на якого оформлено ТОВ «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» – оператор найбільшого в країні міні-НПЗ у селищі Мерефа Харківської області.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти