У початок

Польський Orlen скоротив частку нафти, що закуповується в рф, до 30%

Польський концерн PKN Orlen скоротив частку російської сировини, що використовується на нафтопереробних заводах, до 30%, повідомив голова правління компанії Даніель Обайтек.

«У день початку війни ми припинили закупівлю морських вантажів російської нафти і замовили 28 танкерів з нафтою з альтернативних напрямків. Таким чином, сьогодні близько 70% сирої нафти в портфелі компанії — це сировина, яка надходить не з росії», — сказав Обайтек польській газеті Parkiet, повідомляє «Інтерфакс».

За його словами, до початку війни в Україні частка нафти, що постачається для Orlen з альтернативних напрямків, уже перевищувала 50%.

Обайтек зазначив, що незабаром компанія зможе ще більше обмежити імпорт нафти з росії завдяки контракту з Saudi Aramco на постачання до 20 млн тонн нафти на рік (підписано у рамках корекційних заходів для злиття з групою Lotos — ред). Передбачається, що відвантаження розпочнеться вже у середині цього року.

Глава Orlen вважає, що відхід від російської нафти має бути скоординований по всьому Європейському Союзу, щоб зберегти баланс ринку: «Інакше може скластися ситуація, за якої ми перестанемо закуповувати, а продовжать, наприклад, німецькі НПЗ, які частково належать російським суб'єктам. У результаті продукти на основі дешевої, але не потрібної нам сировини, все одно виявляться на ринку. Щоб цього не сталося, прем'єр запропонував запровадити податок на постачання російської нафти на рівні ЄС. Тоді ми матимемо ринковий баланс і чесну конкуренцію».

Також він наголосив, що компанія не купує нафту за рублі.

«Ми розраховуємося за нафту у валюті, зазначеній у контрактах. Зміна валюти означає зміну умов контракту. А для цього потрібна згода обох сторін», — сказав Обайтек.

Як повідомлялося, концерн тримає курс на диверсифікацію постачання нафти. Так, компанія вже знизила закупівлі у «роснєфті» (MOEX: ROSN): дворічний контракт, який підписано у березні 2021 року, передбачає відвантаження 3,6 млн тонн нафти на рік проти обсягів попередньої угоди на рівні 5,4-6,6 млн тонн. Водночас у 2022 році закінчиться дія трирічного контракту з «роснєфтью» про постачання на нафтопереробні заводи до Чехії. При цьому контракт із «татнєфтью» (MOEX: TATN) діятиме довше.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти