У початок

Польська Orlen готує арбітражний позов проти Venture Global LNG

Польська нафтогазова компанія Orlen готується подати в арбітраж проти американського експортера Venture Global LNG за невиконання контрактних вантажів, повідомили Reuters три джерела, знайомі з цим питанням.

«Я знаю, що це розглядається, я знаю, що була підготовка до подачі позову», — сказало одне з джерел на умовах анонімності. Двоє інших джерел підтвердили, що Orlen розглядає позов.

У прес-службі Orlen відмовилися коментувати це питання. Представник Venture Global не був доступний для коментаря.

Shell, BP, Edison і Repsol на початку цього року подали арбітражні справи проти американського забудовника через його ненадання вантажів із заводу, який працював із березня 2022 року.

Venture Global LNG відкинула претензії й заявила, що завод у Луїзіані не працює на повну силу через несправне енергетичне обладнання, яке ремонтується. Допускається реалізація «комісійних» вантажів за власний рахунок за договорами.

Американська компанія продала понад 200 вантажів на спотовий ринок за цінами, вищими, ніж це передбачено довгостроковими контрактами. Через це Shell та інші клієнти кажуть, що фірма використовувала проблеми з обладнанням, щоб заробити на зростанні світових ринків газу після повномасштабного вторгнення росії в Україну для власних продажів.

Orlen має 20-річні угоди з Venture Global на придбання 5,5 млн метричних тонн СПГ на рік між експортними потужностями американської фірми Calcasieu Pass і Plaquemines LNG.

Польська компанія погодилася придбати 1,5 млн тонн на рік у заводу Calcasieu Pass і 4 млн тонн на рік у Plaquemines LNG після завершення будівництва наприкінці 2024 року, що зробило її одним із найбільших клієнтів Venture Global.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти