У початок

Польські трейдери роблять спроби підняти ціни на березневі партії газу

На основних напрямках постачань скрапленого газу в Україну ситуація не зазнала суттєвих змін. Профіцит скрапленого газу в Україні зберігається, тому обсяги імпорту продовжують зменшуватися.

За даними enkorr, 1-21 лютого українські імпортери розмитнили 47,7 тис. тонн СВГ, це на 18% менше, ніж за той же період січня. Третину обсягів постачань складає продукт, що надходить з латвійських і литовських ГНС, значна частина партій не має сертифікатів походження. Та це, схоже, не створює проблем при оформленні вантажів. Кілька компаній цього тижня повідомило enkorr, що працівники української митниці не питають сертифікатів у водіїв автоцистерн.

У другій половині лютого на польському ринку достатньо скрапленого газу. Проте учасники ринку зазначають, що окремі польські трейдери намагаються підвищити ціни на продукт з відвантаженням у березні. Протягом тижня вартість ПБТ на білорусько-польському кордоні зросла на $15-17, до $450-457/т DAP Брест. Ціни угод з придбання автомобільних партій ПБТ на польських терміналах з урахуванням витрат на транспортування до українського кордону цього тижня складають $649-680/т.

На думку аналітиків enkorr, найближчим часом російські постачальники можуть почати обмежувати обсяги продажів газу для того, щоб підняти його ціну. З 1 березня експортне мито для СВГ буде дорівнювати нулю, що підвищить ефективність продажів до Польщі й країн Балтії. Водночас котирування пропану у північно-західній Європі цього тижня перебувало у диапазоні $630-650/т CIF.

Угоди з придбання залізничних партій газу укладались у широкому диапазоні, що зумовлено походженням продукту. Днями було продано обсяг газу європейського виробництва за ціною $905/т FCA Малашевичі. Партії газу без сертифікатів походження цього тижня було продано за $680-710/т DAP Ізов і DAP Чієрна-над-Тисою.

З латвійських і литовських ГНС автомобільні партії газу з урахуванням вартості доставки до українського кордону цього тижня відвантажувались за $653-711/т. Учасники ринку повідомляють, що з деяких балтійських базисів трейдери не пропонували продукту. Крім того, Orlen Lietuva не буде відвантажувати газ до 1 березня.

У Румунії рівень цін практично не змінився. За даними enkorr, автомобільні партії пропан-бутанової суміші з терміналу у Галаці цього тижня було продано за $770-790/т. Низький попит на газ на внутрішньому ринку та з боку українських покупців призвів до зменшення обсягів постачань продукту до румунських портів. За даними enkorr, у лютому до Румунії надійде лише 19 тис. тонн морського СВГ, це на 10 тис. тонн менше, ніж у січні, й на 33 тис. тонн менше, ніж у грудні. Постачання газу до терміналу у Галаці зменшилися вдвічі, до 6 тис. тонн.

«Ми змушені скорочувати закупівлі продукту, щоб мінімізувати збитки», — каже представник компанії-оператора терміналу у Галаці.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти