У початок

Поки без України: ННК оголосила перший великий тендер

Також є російською мовою

Нова нафтова компанія (ННК), що отримала влітку можливість експорту білоруських нафтопродуктів поряд з БНК, виставила на продаж 1,2 мільйона тонн мазуту виробництва новополоцького «Нафтану». Таким чином компанія хоче укласти свій перший довгостроковий контракт. Про це повідомляє TUT.BY.

ННК виставила на реалізацію до 120 тис. тонн на місяць новополоцького мазуту для експорту 1 листопада 2020 р.–10 вересня 2021 р.. Базисами постачання компанія оголосила FOB порти країн Балтії. Інформацію про це розміщено на Єдиному торговому майданчику концерну «Белнафтохім».

За даними білоруських ЗМІ, контрольний пакет Нової нафтової компанії належить структурам відомого білоруського бізнесмена Миколи Вороб'я, міноритарними акціонерами є Білоруська залізниця і державний Банк розвитку. Директором ННК став Андрій Судьєв, який зокрема був помічником голови концерну «Белнафтохім».

«Цей приклад приватно-державного партнерства повинен на практиці показати свою ефективність. Якщо все добре виходитиме, то ННК зможе отримувати великі обсяги на експорт», – вважає співрозмовник TUT.BY у нафтовій сфері.

До недавніх пір ексклюзивним експортером білоруських нафтопродуктів була Білоруська нафтова компанія, акціонерами якої є «Білоруснафта», «Нафтан», Мозирський НПЗ і «Білоруський нафтовий торговий дім». Однак останніми роками в Білорусі розгорнулася боротьба за доступ до експорту інших структур, також була інформація про можливу ліквідацію БНК загалом.

ННК претендувала на ширшу участь в експорті, однак нині вдалося домовитися з БНК про поділ видів продукції. Як раніше повідомив enkorr глава наглядової ради БНК Сергій Каморніков, контракти на 2021 рік з українськими компаніями укладатиме БНК.

Тим часом ННК вже почала роботу в Україні в особі компанії «Белказтранс-Україна». Вона відзначилася в постачаннях дизельного пального, що закуповується у БНК, і бітумом Нафтобітумного заводу, що належить Миколі Вороб'ю. За даними enkorr, у липні-жовтні «Белказтранс» ввіз 12,4 тис. т бітумів і 12,5 тис. т дизельного пального, яке пропонував з нафтобаз у Чернігівській і Житомирській областях.

В Україні Микола Воробей відомий також своєю участю в капіталі нафтопродуктопроводу «ПрикарпатЗахідтранс»: навесні 2019 року він придбав 50% акцій цього підприємства. Потім було проведено кілька прокачувань білоруського ДП з відвантаженням у Новограді-Волинському, але постійними вони поки не стали. Джерела enkorr не виключають, що придбання частини в нафтопродуктопроводі було продиктовано перспективою отримання доступу до експорту білоруських нафтопродуктів замість БНК.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти