У початок

Погашення боргів «Укрнафти» відкриває шлях до діалогу щодо «Укртатнафти» – експерт

Також є російською мовою

Реалізація плану погашення боргів «Укрнафти» відкриває шлях до продуктивного діалогу між «Нафтогазом України» і групою «Приват» не тільки щодо розвитку нафтовидобувної компанії, але і НПЗ «Укртатнафта». Таку думку висловив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн у своїй авторській колонці.

17 листопада Верховна Рада ухвалила в другому читанні й у цілому законопроєкт про погашення податкового боргу «Укрнафти» обсягом 30,5 млрд грн шляхом погашення своїх боргів за неоплачений природний газ і викупу газу майбутнього видобутку.

Сергій Куюн детально описує затверджений механізм:

  • Кабмін перераховує НАКу 32,2 млрд грн як компенсацію за постачання газу населенню.
  • НАК платить з цієї суми 5,8 млрд грн податку на прибуток, додає ще 10,3 млрд грн і відправляє 36,7 млрд грн «Укрнафті»: 12,6 млрд грн боргу за газ 2006 року (2,06 млрд кубів), 24,1 млрд грн як передоплату за газ майбутніх періодів (включаючи податкові зобов'язання, що виникають).
  • «Укрнафта» перераховує ці 36,7 млрд грн Кабміну, зокрема 30,5 млрд грн податкового боргу, штрафів і пені, 4 млрд грн податку на прибуток за угодою з передоплатою за газ і 2,2 млрд грн податку на прибуток з газу 2006 року.

«Всього в бюджет повернеться в межах 42,5 млрд грн. Планується, що гроші обернуться буквально за кілька днів, але розв'яжуть проблеми, яким уже 15 років», – пише С. Куюн.

Серед ключових результатів цієї операції експерт виділяє перспективу активізації діалогу між НАК «Нафтогаз України» і групою «Приват», які виступають акціонерами «Укрнафти» і «Укртатнафти».

«Розплутування боргового вузла відкриває шлях до діалогу щодо «Укртатнафти» – найбільшого нафтопереробного заводу, де контроль за Коломойським, але у держави 43%, і її повністю усунуто від управління підприємством. Держава показала, що може вирішувати великі питання, а перед «Укртатнафтою» і цією галуззю загалом таких питань купа: конкуренція з білорусами і росіянами, дотування низьким акцизом скрапленого газу на шкоду масово виробленому всередині країни бензину, стимулювання модернізації і тощо. НАК також може стати постачальником нафти для заводу», – вважає Сергій Куюн.

Він також висловив думку, що позиції держави в діалозі з групою «Приват» значно посиляться і дадуть змогу «більш аргументовано вимагати від Ігоря Валерійовича, який за великим рахунком і викликав кризу в «Укрнафті», погасити свої борги перед «Укрнафтою».

«Понятійна позиція олігарха: ви взяли з «Укрнафти» 10 млрд кубів газу (8 + 2) на 100+ млрд грн, а я всього лише 20. Спочатку гасіть ви, потім я. Цікаво на це подивитися», – пише Куюн.

На думку експерта, вирішення ситуації з боргом 2006 року є лише підготовкою до більш масштабного процесу погашення боргів за 8 млрд кубів газу.

«До кінця року очікується рішення Стокгольмського арбітражу за позовом міноритарних акціонерів «Укрнафти» (читай Коломойського) до держави Україна на $ 5 млрд. Очікування, скажімо так, погані. Ось це по-справжньому цікаво, а не нинішні «копійки». Вищеописаний досвід цивілізованого вирішення складної багаторічної ситуації можна розглядати як розминку перед справжнім поєдинком», – написав С. Куюн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти