У початок

Початок не кращий за кінець: активність на ринку залишається низькою

Протягом першого тижня нового 2024 року ситуація на ринку пального була стабільною. «Ринок ще не повернувся до своєї звичної роботи після новорічних свят», — зазначили в одній із паливних компаній. Реалізація була досить низькою при достатній кількості пропозицій.

З 28 грудня по 4 січня 2024 року котирування бензину в Середземномор’ї зменшилось у середньому на $18/т, до $748-764/т, на півночі — на $10/т, до $794/т. А ось дизельне пальне на цих напрямках здешевшало до $752-768/т (-$18-24/т).

Знову чотири!

Не вщухають страйки на польському кордоні. Так, 4 січня до списку заблокованих знову повернувся прикордонний перехід «Медика–Шегіни», на якому протест було припинено 24 грудня. За повідомленням Державної митної служби України, на той час у пункті пропуску було найбільше скупчення вантажівок на польсько-українському кордоні – понад 800 одиниць у напрямку виїзду з Польщі. Але протестувальники обіцяють позачергово пропускати паливовози і вантажівки з гуманітарною допомогою.

На цьому КПП величезна черга і на виїзд з України. Згідно з даними сервісу «єЧерга», у черзі зареєстровано 2 445 автомобілів, а це 13 днів очікування. 

Зі слів імпортерів, на інших заблокованих КПП ситуація не змінилась, а навіть погіршилася.

«Величезні черги на виїзд і на в’їзд в Україну. Все майже стоїть», — розповіли в одній із паливних компаній.

Розблокування на певний час одного польського КПП позначилось на постачанні пального через західний кордон. З 25 по 31 грудня імпорт бензину і дизпального з Польщі й країн Балтії автомобільним транспортом збільшився на 11%, до 2,42 тис. т і 8,5 тис. т відповідно. А ось у місячній динаміці в грудні бензовозом з цього напрямку було ввезено на 37% менше ДП, ніж у листопаді: 31,24 тис. т проти 49,94 тис. т.

Щодо бензину, то його постачання останнього місяця 2023 року через західний кордон збільшилося на 7% (до 11,1 тис. т) порівняно з листопадом. 

На південному напрямку — без змін. Вантажівки завантажуються досить швидко, чого не можна сказати про залізничний транспорт.

«Залізниця – це хронічна проблема на румунському напрямку. Цим видом транспорту пальне їде дуже повільно», — розповів один із трейдерів.

У грудні залізницею зі всіх напрямків було ввезено в Україну 49,39 тис. т бензину, що на 15% більше, ніж у листопаді, дизпального — 169,7 тис. т (–11%). Майже в два рази зросло постачання бензину «колією» з Польщі, до 21,3 тис. т. А ось приріст дизелю з цього напрямку становив усього 2% (до 116 тис. т).

Постачання пального у IV кварталі 2023 р. за напрямками, тис. т

Конкуренція в дії

Основні пропозиції дизельного пального так і залишаються сконцентрованими на півдні країни. Наразі ціни на пальне з цього напрямку стартують від 41,00 грн/л. І, зі слів трейдерів, не через те, що тому сприяють закупівельні ціна чи європейські котирування.

«Є компанії, які заходять на ринок з дуже низькою ціною і незначним обсягом, але цього достатньо, щоб тягнути донизу весь ринок», — розповів один із трейдерів на півдні.

За інформацією enkorr, цього тижня компанія «Ексон Юк» (за даними порталу «Опендатабот», нещодавно змінила назву на «Альгір»), яка належить до групи «Трейд Коммодіті», пропонувала дизельне пальне за ціною, яка стартує з 41,00 грн/л, коли середня ціна на цьому напрямку становить 42,00 грн/л. Зі слів представника компанії, наразі вільного ресурсу немає, а ціну коментувати відмовився.

На західному напрямку вартість ресурсу починається від 43,25-43,5 грн/л. Але споживачі з центральних і східних областей віддають перевагу ресурсу з півдня.

Згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95», протягом тижня середня вартість бензину марки А-95 і дизпального зменшилась на 0,25 грн/л, до 44 грн/л і 44,25 грн/л відповідно.

На цей час основними чинниками, які можуть спонукати ціни на ДП до зростання, є європейські котирування й курс валют. За умов стабільності цих двох складників достатні обсяги пропозицій у разі незначного попиту утримуватимуть ціни на тому ж рівні або сприятимуть їх подальшому зниженню. Крім того, не слід забувати і про можливість появи на ринку акційних пропозицій, як цього тижня, що теж підштовхне інших трейдерів переглянути свої цінники.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти