У початок

PKN Orlen відзвітував про збільшення маржі НПЗ

Маржа нафтопереробки на заводах PKN Orlen збільшилася до $31,4 у жовтні з $16,7 у вересні. Про це повідомляє сайт польського концерну.

Згідно з повідомленням, маржа при виробництві дизельного пального порівняно з вереснем зросла на 36%, до $490/т. Причиною зростання, як пояснюють в Orlen, є обмежена доступність продукту, невеликі запаси в Європі, високий попит на дизельне пальне, яке використовується як замінник дорогого природного газу і збільшення експорту з Польщі в Україну.

Бензинова маржа минулого місяця збільшилася на 33%, до $312/т за тонну, через обмеженість продукту на тлі страйків на французьких нафтопереробних заводах, реконструкції НПЗ в Європі й попиту з боку країн Західної Африки.

Проте прибутковість виробництва мазуту з високим вмістом сірки (HSFO) у жовтні зменшилася до -341 долара за тонну через насичення європейського ринку продукцією з Саудівської Аравії, Мексики і Колумбії.

Згідно з даними сайту, 2022 р. найбільша маржа нафтопереробки Orlen була в червні ($34,4/бар.), а середній показник за 2021 р. становив $2,4/бар.. Згідно з наведеною методологією, маржа нафтопереробки обчислюється як різниця доходів (виручка від реалізації 33% бензину + 48% ДП + 13% мазуту) і витрат (98% ціни Brent + 2% ціни природного газу).

Orlen також відзвітував, що спред між цінами нафти сортів Brent і Urals збільшилася з $4,2 до $5,9/бар.. Згідно з методологією, зазначений спред є різницею цін у долях переробленої нафти. Зважаючи на значну долю Urals у корзині польського імпорту, динаміка диференціалу призвела до різкого підвищення маржі нафтопереробки.

Зростання різниці цін на нафту відбулося внаслідок слабкого попиту з боку Китаю й Індії у зв’язку з наближенням дати введення санкцій ЄС проти російської нафти, включаючи встановлення максимальної ціни на нафту сорту Urals, а також наявності на ринку альтернатив російській сировині. Кількість покупців і обсяг переробки російської нафти у Європі невпинно зменшується, тому російські компанії змушені продавати нафту зі знижкою відносно ціни європейської суміші.

Нагадаємо, що PKN Orlen є одним із системних постачальників нафтопродуктів в Україну. Підрозділи концерну відвантажили на адресу українських контрагентів у жовтні 73 тис. т пального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти