У початок

Перше судно із США доставило газ для Чехії на нідерландський СПГ-термінал

Перше судно із США доставило у понеділок на плавучий термінал біля голландського міста Емсхавена, третину якого на 10 років орендувала для Чехії енергетична компанія ČEZ, 100 мільйонів кубометрів скрапленого природного газу (СПГ), повідомив прес-секретар ČEZ Роман Газдик.

«Танкер доставив для Чехії перші 100 мільйонів кубометрів газу точно за графіком, до кінця року ми очікуємо ще 7 суден. Загалом Чехія орендує третину цього СПГ-терміналу, що становить 3 мільярди кубометрів газу. Ці запаси покриють третину річного споживання газу в нашій республіці. Загалом для їх доставки буде потрібно 30 рейсів танкерів, при цьому газ купуватиметься за спотовими цінами», – сказав Газдик.

Річне споживання газу у Чехії складає близько 9 мільярдів кубометрів. Як раніше повідомив голова Мінпромторгу республіки Йозеф Сікела, вже досягнуто домовленостей щодо транспортування газу з Емсхавена в Чехію європейськими трубопроводами.

Крім Чехії, новим терміналом у Нідерландах будуть користуватися компанії Shell і Engie.

За словами Сікели, оренда однієї третини СПГ-терміналу обійдеться «у кілька десятків мільйонів євро на рік», точнішу цифру міністр повідомити відмовився.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти