У початок

Парламент підтримав законопроєкт про реформування митниці

Верховна Рада на засіданні 17 вересня ухвалила в цілому законопроєкт №6490-д «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо встановлення особливостей проходження служби в митних органах та проведення атестації посадових осіб митних органів».

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк на своєму телеграм-каналі, уточнивши, що за ініціативу проголосували 260 депутатів.

Зазначений законопроєкт передбачає прозорий конкурс на голову Державної митної служби і його політичну незалежність.

«Це є маяком МВФ, Світового банку та США. І всіх бізнес-асоціацій. І громадськості. Але найголовніше – це найкраще, що можна було з нашого боку зробити для збільшення надходжень у бюджет», – написав Железняк.

Як відомо, за основу цей законопроєкт ухвалили понад рік тому – у квітні 2023 року. Цей проєкт закону, згідно з пояснювальною запискою передовсім змінює процедуру конкурсного відбору на посаду голови Держмитслужби на основі конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро.

Також він передбачає щорічний зовнішній аудит митниці. Негативний висновок аудиту може бути підставою для звільнення керівника.

Протягом року після обрання нового керівника має відбутись  переатестація всіх працівників митної служби. У разі ж неуспішної  переатестації працівника звільнятимуть.

Водночас закон передбачає збільшення зарплати для працівників митної служби.

Як відомо, реформування митниці — одне з основних зобов'язань України перед ЄС як з погляду євроінтеграції, так і для отримання грошей за програмою Ukrainе Facility. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти