У початок

Останній танкер, який чекав на завантаження курдської нафти, відплив без вантажу – Bloomberg

Nissos Kea відправляється з турецького порту «Джейхан» після місяців очікування, тоді як Ірак і Туреччина сперечаються через зупинку трубопроводу й доходи від нафти. Про це повідомляє Bloomberg.  

Як зазначає агентство, останній танкер, який майже три місяці чекав у Середземному морі, щоб завантажити курдську нафту, відплив без вантажу через суперечку щодо платежу між Іраком і Туреччиною.

Відхід відбувся саме тоді, коли офіційні особи двох країн збиралися зустрітися в понеділок, щоб обговорити відновлення ланцюга видобутку майже 500 тис. барелів на день (б/д) після його закриття в березні. Обсяг становить приблизно половину додаткового скорочення постачань, яке Саудівська Аравія зробила в липні, щоб допомогти відродити ціни на нафту, що падають.

Ключовий маршрут, який обслуговує турецька державна нафтова компанія Botas, транспортує нафту переважно з напівавтономного курдського регіону Іраку до турецького порту «Джейхан». Центральний уряд Іраку багато років сперечався з курдами щодо прав на отримання прибутку від експорту через трубопровід.

Раніше цього року арбітражний суд вимагав від Туреччини виплатити близько $1,5 млрд Іраку за транспортування курдистанської нафти без схвалення Багдада. Зі слів джерел, знайомих із ситуацією, Анкара хоче домовитися про врегулювання, перш ніж знову відкрити трубопровід, у результаті чого маршрут залишиться закритим.

Іракські чиновники кажуть, що Туреччина повідомила їм, що зупинила трубопровід через проблеми з роботою після землетрусу в лютому.

Nissos Kea, один із найбільших у світі танкерів, здатний перевозити близько 2 млн барелів сирої нафти, залишив води Джейхана 9 червня, згідно з даними відстеження суден і звітами портових агентів. Супутникові сигнали, передані танкером, вказують на те, що судно було порожнім, коли воно вийшло з турецьких вод.

Згідно з даними стеження за суднами, танкер пройшов через Суецький канал у Червоне море і зараз пришвартований в ізраїльському порту «Ейлат». Судно сигналізувало про порт «Акаба» в сусідній Йорданії, але туди не зайшло.

Експорт нафти з Іраку впав у квітні й травні, оскільки закриття трубопроводу позбавило країну змоги продавати нафту в Середземноморський регіон.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти