У початок

Помилки в техрегламенті можуть дестабілізувати ринок – НАУ

Також є російською мовою

Нафтогазова асоціація України (НАУ) звернулася до прем'єр-міністра з проханням негайно виправити дві критичні помилки, допущені при внесенні змін у техрегламент для світлих нафтопродуктів.

Як сказано в повідомленні профільної асоціації, без внесення змін до постанови №967 від 23 вересня 2020 року «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України №927 від 1 серпня 2013 року» на паливному ринку може виникнути гострий дефіцит дизельного пального для споживачів усіх категорій.

У НАУ відзначають, що в техрегламенті видалено один із найважливіших показників дизельного пального, а саме «граничну температуру фільтрування» для зимового і арктичного ДП.

Відсутність у техрегламенті цього показника, за даними НАУ, унеможливить проведення оцінки відповідності такого пального на вимоги техрегламенту і оформлення паспортів якості при випуску на ринок і введенні в обіг такого дизельного пального.

«Це означає, що з 16 жовтня 2021 року імпортери й вітчизняні виробники не зможуть продавати зимове ДП, а продаж літнього ДП з 16 жовтня буде заборонено в зв'язку з закінченням літнього періоду (з 16 квітня по 15 жовтня). Таким чином, без ДП можуть залишитися споживачі всіх категорій: оборона, Держрезерв, державні й комунальні служби, промислові споживачі й громадяни», – пояснили в асоціації.

Крім того, при внесенні змін у той же техрегламент було введено нову класифікацію бензину без вмісту біоетанолу – Е0. При цьому, крім опису такого бензину, потрібно було також прописати порядок його маркування, чого не було зроблено. В результаті бензин Е0 як би існує (є його опис, вимоги до фізико-хімічних показників і т.д.), а як його повинно бути марковано в паспортах якості, в техрегламенті не вказано.

«Таким чином, чистий бензин продається з ризиками отримання величезних штрафів за формальні невідповідності в документах, що виникли в зв'язку з допущеною в технічному регламенті помилкою», – додали в асоціації.

«З метою недопущення гострого дефіциту ДП і бензину в країні НАУ закликає прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і Міністерство енергетики України до 15 жовтня 2021 р. прийняти постанову, яка виправить помилки в техрегламенті для світлих нафтопродуктів», – резюмується в повідомленні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти