У початок

Orlen зменшить обсяги закупівлі нафти трубою

PKN Orlen спрямувала заявку в російську «транснєфть» на відбір 3 млн тонн нафти з нафтопроводу «Дружба» у 2023 році. Про це повідомляє видання «Rzeczpospolita».

Зазначимо, Orlen припинив закуповувати спотові партії російської нафти, але все ще отримує постачання за довгостроковими контрактами з «татнєфтью» (2,4 млн тонн на рік до 2024 року) і «роснєфтью» (3,6 млн тонн на рік).

Контракт із «роснєфтью» було продовжено у березні 2021 року на два роки, й, судячи з усього, він ще має діяти в січні-лютому 2023 року: постачання протягом двох місяців можуть скласти 0,6 млн тонн.

Представник Orlen повідомив, що подана в «транснєфть» заявка «є технічним повідомленням» про попит у разі виконання контрактів, які досі є обов’язковими для PKN Orlen.

У компанії підтвердили, що з початку повномасштабної війни, розв'язаної росією проти України 24 лютого ц.р., припинили закупівлі морських постачань російської нафти, і наразі нафта з росії постачається лише нафтопроводом «Дружба» на заводи компанії в Польщі за довгостроковими контрактами, укладеними раніше.

За даними еnkorr, у II й III кварталах 2022 року обсяги постачань російської нафти в Польщу складали в середньому 1 млн тонн на місяць, що на 20% менше, ніж у I кварталі.

З 5 грудня набуває чинності ембарго ЄС на морське транспортування російської нафти, але воно не поширюється на трубопровідний транспорт.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти