У початок

Orlen Unipetrol може перевести НПЗ у Литвинові на неросійську сировину

Orlen Unipetrol (входить у польську PKN Orlen Group) може технологічно забезпечити перехід свого нафтопереробного заводу (НПЗ) у Литвинові (Чехія) на винятково неросійські види нафти, повідомляє компанія.

Це вже підтверджено тритижневими випробуваннями на НПЗ. Фахівці підібрали різні нафтові суміші, близькі за параметрами Urals, – три з них успішно перероблені. Найближчими місяцями планується випробувати й інші суміші, що містять арабську нафту і сировину з родовищ Північного моря.

«Детальний аналіз ще не завершено, але тепер ми можемо сказати, що НПЗ у Литвинові може тимчасово працювати в нових умовах без серйозних обмежень в експлуатації й потужності. (...) Найближча можливість модифікувати НПЗ відповідно до отриманих знань у нас буде в квітні наступного року – під час чергової зупинки для технічного обслуговування і модернізації», – наводять у повідомленні слова члена ради директорів групи Orlen Unipetrol Томаша Херинка.

Наголошується, що головною умовою відмови Праги від російської нафти є збільшення потужності трубопроводу TAL.

Як повідомлялося, проєкт TAL-PLUS спрямовано на збільшення постачань нафти до Чехії на 4 млн тонн на рік з 2025 року й забезпечення повної незалежності республіки від російського нафтопроводу «дружба». Інвестиції для реалізації проєкту оцінюються в 1,3-1,6 млрд чеських крон (близько $59-73 млн – ред.). Роботи, пов'язані з розширенням пропускної спроможності TAL, торкнуться об'єктів у чотирьох країнах: в Італії, Австрії, Німеччині й Чехії.

НПЗ у Литвинові – найбільший нафтопереробний завод у Чехії, його річна потужність за сировиною – 5,8 млн тонн. Підприємство отримує російську нафту південною гілкою магістрального нафтопроводу «дружба».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти