У початок

Гурт СВГ: чекали зростання, прийшов спад

Також є російською мовою

Вартість скрапленого газу в гуртовому сегменті українського ринку після невеликої паузи продовжила знижуватися. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95».

Більшість трейдерів Київської області кажуть про робочий діапазон цін на умовах EXW в 22 200-22 500 грн/т, зниження склало в середньому 300 грн/т. Єдиний виняток – пропозиція «Люкс Трейд Ресурсу» з Макарівської ГНС: компанія «позбавляється» від газу за 21 800 грн/т. Аналогічний прайс трейдер виставив на ГНС «Привільне», власному сховищі в Дніпропетровській області.

Ціни реальних угод у південному регіоні незначно знизилися і коливаються в діапазоні 22 600-23 100 грн/т. У Харківській області реальні угоди оцінювалися в районі 22 300-22 800 грн/т, озвучені прайси - 22 600-23 900 грн/т. У Полтавській області на тижні озвучувався прайс 22 100-22 800 грн/т, робочий діапазон, за словами трейдерів, на близько 200-300 грн/т нижче. У західних регіонах ціни практично не змінилися і залишилися на рівні 22 000-23 000 грн/т.

Учасники ринку повідомляють, що ціни знижуються на тлі надлишкової кількості пропозицій, в результаті чого угоди укладаються нерідко зі збитком для продавця. При цьому відчутного профіциту ресурсу немає. «Такого немає, як, наприклад, на початку року, коли все було залито під кришку. Якщо надлишок і є, то незначний, у локальних масштабах», – каже представник столичної трейдингової компанії.

За словами іншого оператора ринку, на тлі зростання котирувань і новин про майбутнє зростання цін на внутрішньому ринку багато компаній кинулися імпортувати газ. «Імпортують усі, в кого є хоч якийсь вільний фінансовий ресурс. Учора просто продавав послуги з транспортування, сьогодні вже сам торгує газом. І таких прикладів багато, – поділився спостереженнями трейдер. – Наших клієнтів щодня бомбардують пропозиціями в нуль. Комусь просто потрібно швидко злити машину, щоб не було простоїв».

Він вважає, що саме різке збільшення кількості дрібних імпортерів зокрема й спровокувало необгрунтоване падіння цін. Серед інших чинників називають вихід на ринок газу Socar. Український офіс азербайджанської компанії пропонує ресурс «Роснафти» з формулою ціни «середнє за червень значення котирування Argus daf Brest + $45», що еквівалентно на сьогоднішній день близько 21 550 грн/т.

Як повідомляв enkorr, «Укргазвидобування» на аукціоні 10 червня продало 1 197 т скрапленого газу з виставлених 2 261 т за середньозваженою ціною 21 835 грн/т (-373 грн/т до торгів 8 червня). У держкомпанії також відзначають велику кількість пропозицій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти