У початок

Оператори компенсують новий курс зменшенням маржі — експерт

Підняття курсу долара запустило механізм зменшення прибутку операторів і його перерозподілу між сегментами нафтопродуктозабезпечення. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Відсутність цінової стелі (відміна держрегулювання цін — авт.) дозволила швидко наповнити ринок за рахунок гарної матеріальної мотивації (прибутку). Зараз розпочався зворотній процес, коли всім доведеться скорочувати маржу, а найбільш неефективним, здебільшого випадковим і непрофільним постачальникам – залишити цей ринок», — вважає експерт.

Він також зазначив, що гуртові ціни на дизпальне й бензин учора зросли на 10 і 11,5 грн/л відповідно (54,8 і 55 грн/л). При цьому вже на сьогодні випадки «відкату» на 2-3 гривні.

«Наступного тижня так вчинять й інші. Характерно, що гуртова ціна автогазу поки що майже не змінилась», — зазначив директор «А-95».

Що стосується роздрібного сегменту, то, з його слів, ціни підняли деякі невеличкі й регіональні мережі. Національні – без змін.

Зазначимо, вчора, 21 липня, рішенням Національного банку України офіційний курс долара було піднято на 25%, до 36,56 грн/$.

Нагадаємо, 17 травня Кабінет міністрів вирішив відмовитися від державного регулювання цін на пальне.  При цьому, як заявила перший віце-прем'єр-міністр–міністр економіки Юлія Свириденко, уряд очікує, що разом із вільним ціноутворенням вартість дизпального не перевищуватиме 58 грн/л, а бензину – 52 грн/л.

Зазначимо, завдяки відмові від державного регулювання цін вдалося стимулювати імпорт пального в Україну, а також встановити мережам АЗС справедливі роздрібні ціни в умовах дефіциту і проблем із логістикою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти