У початок

ОПЕК+ залишила політику видобутку нафти без змін

Зустріч провідних міністрів країн ОПЕК+, яка відбулася учора, 2 жовтня, залишила без змін політику видобутку нафти, включаючи план розпочати збільшення видобутку з грудня, а також наголосила на потребі подальших скорочень для окремих членів, щоб компенсувати перевиробництво.

Як пише Reuters, кілька міністрів з Організації країн-експортерів нафти та її союзників на чолі з росією, або ОПЕК+, як називається група, провели онлайн-засідання спільного міністерського моніторингового комітету (JMMC) у середу.

«JMMC підкреслив критичну важливість досягнення повної відповідності та компенсації, – йдеться у заяві ОПЕК після зустрічі. – Крім того, комітет буде постійно оцінювати ринкові умови».

Ціни на нафту впали нижче за $70 за барель у вересні вперше з 2021 року, але з того часу піднялися вище за $75 через побоювання, що можлива ескалація на Близькому Сході після військового нападу Ірану на Ізраїль може призвести до порушення видобутку в регіоні.

ОПЕК+ скорочує видобуток загалом на 5,86 млн барелів на день (б/д), або приблизно на 5,7% світового попиту, у рамках серії кроків, погоджених з кінця 2022 року.

Група планує збільшити на 180 тис. б/д у грудні в рамках поступового скасування останнього добровільного скорочення, яке поширюється на 2025 рік. Підвищення було відкладено з жовтня після падіння цін.

Джерела, які були присутні на зустрічі, повідомили агентству Reuters про відповідність вимогам країн, і очікується, що це залишиться в центрі уваги, особливо це стосується Іраку та Казахстану.

Ці країни пообіцяли так звані компенсаційні скорочення на 123 тис. б/д у вересні й більше у наступні місяці, щоб компенсувати попередній перевидобуток.

Ірак, Казахстан і росія повідомили на зустрічі, що вони виконали обіцяні скорочення у вересні, йдеться в заяві ОПЕК.

Але до другого тижня жовтня це потрібно буде перевірити вторинним джерелам: консультантам і агентствам, що звітують про ціни, які група використовує для визначення рівня випуску своїх членів, додається в заяві.

Минулого тижня джерело в ОПЕК+ повідомило Reuters, що ясність щодо того, чи було скорочено компенсацію у вересні, дозволить продовжити грудневе підвищення.

Однак відсутність відповідності може спонукати Саудівську Аравію й інші країни збільшити видобуток ще швидше з грудня, вважають аналітики.

«Якщо вони не виконають вимог, ми можемо передбачити швидше припинення добровільних скорочень», — заявила Хеліма Крофт з RBC Capital у звіті.

JMMC, до якого входять міністри нафти Саудівської Аравії, росії й інших провідних виробників, зазвичай зустрічається кожні два місяці та може давати рекомендації щодо зміни політики.

Моніторинговий комітет проведе своє наступне засідання 1 грудня напередодні повного засідання ОПЕК+.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти