У початок

ОПЕК скоротила свій прогноз попиту на нафту в Китаї

У жовтні ОПЕК знизила свою оцінку зростання попиту на сиру нафту в Китаї на 2024 рік третій місяць поспіль, але група виробників все ще налаштована дуже оптимістично, враховуючи реальне падіння імпорту. Про це повідомляє Reuters.

В останньому щомісячному звіті Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) йдеться про те, що попит на сиру нафту в Китаї 2024 року зросте на 580 тис. барелів на день (б/д).

Ця оцінка нижча від вересневого прогнозу приросту на 650 тис. б/д, а також на 180 тис. б/д нижча за зростання на 760 тис. б/д, яке ОПЕК прогнозувала в липні для найбільшого у світі імпортера нафти.

У той час як ОПЕК наближається до реальності, її прогноз попиту сильно розбивається з падінням імпорту Китаю.

Офіційні митні дані, опубліковані 14 жовтня, показали, що надходження сирої нафти в Китай у вересні становили 11,07 млн б/д, що на 0,6% менше, ніж у тому ж місяці 2023 року, і це п’ятий місяць поспіль, коли імпорт упав порівняно з роком раніше.

За перші три квартали 2024 року імпорт сирої нафти в Китай становив 10,99 млн б/д, що на 2,8% менше порівняно з 11,34 млн б/д за той же період 2023 року. За цей період імпорт знизився на 350 тис. б/д, і ця цифра робить навіть прогноз зниження попиту ОПЕК безнадійно помилковим.

Звичайно, імпорт сирої нафти – лише один з елементів загального попиту, інші включають будь-яке збільшення внутрішнього виробництва або зміни в рівнях запасів.

Внутрішній видобуток нафти в Китаї 2024 року зріс, при цьому видобуток за перші вісім місяців становив 4,29 млн б/д, що на 70 тис. б/д перевищує аналогічний період 2023 року.

Але збільшення внутрішнього виробництва все ще значно нижче за скорочення імпорту сирої нафти.

Китай не розголошує обсягів комерційних і стратегічних запасів нафти, але точно відомо, що до 2024 року він нарощував їх, а не скорочував.

Обсяг сирої нафти, доступної для зберігання, можна оцінити шляхом віднімання кількості переробленої нафти із загального обсягу імпортованої й внутрішнього виробництва нафти.

Виходячи з цього, надлишок нафти у Китаї за перші вісім місяців року становив 1,11 млн б/д, що приблизно на 300 тис. б/д більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

Загалом у Китаї фіксується помірне зростання внутрішнього виробництва, але цього замало, щоб компенсувати падіння імпорту сирої нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти