У початок

ОПЕК+ може продовжити скорочення видобутку нафти

Група країн-експортерів нафти ОПЕК та їхні союзники ще не почали офіційних перемовин про продовження добровільного скорочення видобутку нафти на 2,2 млн барелів на добу (б/д) після червня, але можуть продовжити скорочення, якщо попит не відновиться.

Про це пише Reuters із посиланням на три джерела з країн ОПЕК+.

ОПЕК+ здійснила низку скорочень видобутку з кінця 2022 року на тлі зростання видобутку в США та інших країнах, що не є членами організації, а також через занепокоєння щодо попиту, оскільки провідні економіки борються з високими процентними ставками, нагадує агентство.

ОПЕК+ наступного разу зустрінеться 1 червня у Відні, щоб визначити політику видобутку нафти.

В ОПЕК не відповіли на запит Reuters про коментар.

Наразі ОПЕК+ скорочує видобуток на 5,86 млн б/д, що дорівнює приблизно 5,7% світового попиту. Скорочення включає 3,66 млн б/д членами ОПЕК+, які діятимуть до кінця 2024 року, і 2,2 млн б/д добровільного скорочення деякими членами, термін дії якого закінчується наприкінці червня.

«Цього року ціни на нафту підтримав конфлікт на Близькому Сході, хоча занепокоєння щодо економічного зростання й високих відсоткових ставок все ще залишається. У середу нафта марки Brent досягла семитижневого мінімуму і встановилася на рівні $83,44 за барель», — додає агентство.

Три джерела Reuters з країн, які добровільно скоротили постачання нафти, повідомили, що продовження скорочення ймовірні.

Зі слів одного співрозмовника, скорочення можуть продовжити до кінця року, а зі слів іншого, — для того, щоб ОПЕК+ внесла якісь зміни, потрібен несподіваний стрибок попиту.

Два інших джерела в ОПЕК+ сказали, що офіційні перемовини ще не відбулися, а одне з них повідомило, що ОПЕК+ ще не схиляється в той чи інший бік щодо продовження скорочення.

Раніше повідомлялося, що ОПЕК+ вирішила продовжити скорочення постачань нафти у першій половині року, що призведе до напруженості на світових ринках і потенційного зростання цін.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти