У початок

Обсягів «Роснафти» у квітні не буде

Також є російською мовою

Постачань в Україну дизельного пального і скрапленого газу виробництва заводів «Роснафти» в квітні не буде. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

«Спочатку Coral (Coral Energy – новий трейдер з постачань продукції «Роснафти» в Україну, прим. еnkorr) казав про перенесення постачань на другу половину квітня, а сьогодні повідомив про відсутність номінацій на квітень», – заявив співрозмовник enkorr на умовах анонімності.

Також невідомо, чи вдасться відновити постачання у травні.

«Кажуть, така позиція «Роснафти», ясності поки немає, не факт, що імпорт відновиться в травні», – каже джерело.

Отримати коментар у Coral Energy поки не вдалося.

Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн вважає, що відсутність постачань «Роснафти» викличе серйозну напруженість на ринку, яка почне відчуватися вже в першій декаді квітня, особливо щодо скрапленого газу, запаси якого невеликі.

«Постачання «Роснафти» охоплюють 22% у балансі ринку дизпалива і скрапленого газу. У першому кварталі минулого року ринок лихоманило через зниження білоруських постачань дизпального, коли випало приблизно 10% балансу. Трейдерам необхідно терміново шукати альтернативні джерела імпорту», – заявив Сергій Куюн.

За його словами, ситуація ускладнюється тим, що минулого тижня несподівано зупинився Новополоцький НПЗ у Білорусі, а в травні заплановано плановий капітальний ремонт Мозирського НПЗ – ключового білоруського постачальника нафтопродуктів в Україну.

«Через погодні умови активна фаза сільгоспробіт цього року зміститься на другу половину квітня – першу половину травня, що збігається з періодом невизначеності з ресурсним наповненням. Уряду варто приділити увагу темі забезпечення паливом», – каже Куюн.

Як повідомляв enkorr, чере тиск українських силовиків швейцарський трейдер Proton Energy Group S.A. прийняв рішення припинити постачання нафтопродуктів на український ринок з 1 квітня 2021 року. У 2020 році трейдер спрямував в Україну 1,74 млн. т дизпалива (23,4% ринку) і 443 тис. т (22,3%) скрапленого газу. Новим трейдером став Coral Energy, про що неофіційно повідомив представник компанії. Тим часом інші джерела enkorr повідомляють, що процедуру відбору нового трейдера ще не завершено.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти