У початок

Іноземні акціонери заморозили участь у російському Arctic LNG 2

Іноземні акціонери призупинили участь у проекті Arctic LNG 2 через санкції, відмовившись від своїх зобов'язань щодо фінансування і контрактів на постачання нового російського заводу крапленого природного газу (СПГ), повідомляють російські ЗМІ.

Проєкт, який розглядається як ключовий елемент у прагненні росії збільшити свою частку світового ринку СПГ до 20% з 8% на 2030 рік, уже стикався з труднощами через санкції США через розв’язанурф повномасштабну війну в Україні й відсутність газовозів.

Державні нафтові компанії Китаю CNOOC Ltd і China National Petroleum Corp (CNPC) мають по 10% акцій у проєкті, який контролюється «новатеком», найбільшим російським виробником СПГ і власником 60%-вої частки в проєкті.

Обидві китайські компанії, а також французька TotalEnergies і консорціум японських Mitsui and Co  і JOGMEC, які також мають по 10% акцій кожна, заявили про форс-мажор на участь у проєкті.

Novatek, CNOOC, JOGMEC і Total не відразу відповіли на запити про коментарі. CNPC і Mitsui відмовилися від коментарів.

Призупинення проєкту може призвести до того, що Arctic LNG 2 втратить довгострокові контракти на постачання СПГ, тоді як «новатек» буде змушений самостійно фінансувати проєкт і продавати морський газ на спотовому ринку.

Початкові інвестиції в проєкт Arctic LNG 2 становили $21 млрд. Він уже зіткнувся з труднощами в зборі коштів після санкцій Заходу проти росії.

Санкції також призвели до того, що «новатек» оголосив форс-мажор щодо постачань СПГ з проєкту, повідомили Reuters джерела в галузі минулого тижня.

Євросоюз також може ввести обмеження на постачання СПГ росією.

Офіційний представник промисловості в Пекіні, який безпосередньо знає цю справу, повідомив Reuters минулого тижня, що CNPC і CNOOC попросили уряд США звільнити від санкцій щодо Arctic LNG 2.

Друга черга проєкту має запрацювати наступного року, а виробництво третьої очікується 2026 року.

З трьома ланками переробки потужність Arctic LNG 2 становитиме 19,8 млн метричних тонн на рік і 1,6 млн тонн стабільного газового конденсату на рік. Виробництво планується розпочати на початку 2024 року.

Очікується, що його перші LNG-танкери відпливуть у першому кварталі наступного року, повідомляє «новатек».

Але джерела в галузі зазначають, що комерційні постачання СПГ з проєкту очікуються не раніше другого кварталу 2024 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти