У початок

Новий плавучий термінал СПГ прибув у Грецію

Новий термінал СПГ для плавучої станції зберігання і регазифікації скрапленого природного газу (FSRU) прибув у грецький порт «Олександруполіс», його буде введено у дію у першому кварталі 2024 року, повідомила компанія Gastrade, яка реалізує проєкт.

Для компанії танкер-газовоз було переобладнано в плавуче сховище СПГ, оснащене судновою установкою регазифікації. Роботи велися на верфі Seatrium у Сингапурі майже десять місяців. Двадцять шостого листопада плавуча установка, названа «Олександруполісом» на честь міста і його мешканців, вирушила до Греції.

«Олександруполіс» 17 грудня 2023 року увійшов у Фракійське море і кинув якір біля Олександруполіса. Прибуття FSRU до постійного причалу значною мірою знаменує завершення будівництва цього флагманського національного і регіонального проєкту», — повідомила компанія.

«Найближчими днями FSRU буде поставлено на якір за допомогою 12-точкової швартовної системи. Потім його буде підключено до підводного й наземного газотранспортного трубопроводу високого тиску, який після введення в експлуатацію постачатиме природний газ у Грецьку систему транспортування (NNGTS) і далі кінцевим споживачам у Греції, Болгарії, Румунії, Північній Македонії, Сербії і далі у Молдову й Україну на сході й Угорщину й Словаччину на заході», — йдеться у повідомленні.

Термінал після завершення всіх випробувань планується ввести в комерційну експлуатацію у першому кварталі 2024 року, його максимальна стійка потужність регазифікації становитиме 5,5 млрд кубометрів на рік.

«Для Олександруполіса це проєкт особливої важливості, він сприятиме розвитку місцевої економіки і сектору зайнятості, але, перш за все, він змінить становище міста на карті світу як найважливішого центру енергетичної безпеки всієї центральної і південно-східної Європи. Він стане ще однією важливою опорою національної безпеки Фракії, оскільки є частиною міжнародної і європейської стратегії з диверсифікації й незалежності джерел енергії і транспортних шляхів від історичних монополій та їхніх нових партнерів», – сказав керуючий директор Gastrade Костіс Сіфнеос.

Термінал стане новою точкою входу для газу.

Плавучу інфраструктуру завдовжки близько 300 м буде пришвартовано біля порту в Олександруполісі на відстані 17,6 км на північний захід від нього. Термінал буде підключено до підводного трубопроводу завдовжки 24 км і наземного трубопроводу завдовжки 4 км. Термінал має ємність сховища СПГ 135 тис. кубометрів.

Плавуча установка має довжину 288,6 м, ширину – 44 м і висоту 26,2 м. FSRU вартістю від 450 до 470 млн євро одержав фінансування Євросоюзу обсягом близько 270 млн євро. Повідомляється, що вже зараз законтрактовано 50% обсягу, який може бути газифіковано (5,5 млрд кубометрів на рік). Проєкт FSRU в Олександруполісі розглядається Європою як проєкт стратегічного значення, оскільки дозволяє диверсифікувати джерела енергопостачання Старого континенту.

На початку травня 2022 року прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що країна через 20 місяців із завершенням будівництва в порту Олександруполіса плавучої станції зберігання і регазифікації скрапленого природного газу (FSRU) зможе повністю замінити російський газ.

Наразі Греція отримує трубопровідний газ із росії й Азербайджану, а також СПГ, що надходить на термінал Ревітуса.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти