У початок

Новий акциз на горизонті підігрів ціни на аукціонах LPG

За тиждень з 14 по 21 серпня середня вартість скрапленого газу майже не змінилася і становить 43 980 грн/т за умови доставлення FCA.

Водночас на аукціоні державних виробників ціна на газ суттєво підвищилася на тлі новин щодо нових ставок акцизу на пальне з 1 вересня.

Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95» і дані Української енергетичної біржі.

Динаміка гуртових цін на скраплений газ в Україні у липні 2024 р., грн/т

На аукціоні УЕБ 21 серпня вартість ресурсу «Укргазвидобування» становила 42 000-42 240 грн/т попри 43 011-43 736 грн/т минулого тижня. Обсяг УГВ був невеликим, і компанія швидко реалізувала його.

Торги «Укрнафти» проходили не так жваво, тому коли з’явилася інформація про долю постанов щодо законопроєкту №11256-2, у компанії залишалося нереалізованими 43 лоти, вартість на які зросла до 43 000 грн/т. До появи новин газ компанії продавався за 40 390-41 060 грн/т.

Загалом на торги виробники виставили 5,2 тис. т продукту, що на 22% більше, ніж минулого тижня.

Частина співбесідників протягом останніх тижнів звертала увагу на факт не підписання президентом закону про підняття акцизів з 1 вересня як чинник стримування попиту. Проте основна частина компаній нарощувала закупівлі, у результаті чого обсяги імпорту сягнули рекордних позначок. З 12 по 18 серпня середньодобовий імпорт пального становив 3,18 тис. т, що трохи нижче, ніж тижнем раніше.

Надлишок ресурсу став вагомим драйвером, що спрямував ціни донизу навіть перед підвищенням ставок податків. «Якщо так везтимуть і далі, то серпневий імпорт становитиме трохи більш як 105 тис. т. А це дуже багато з урахуванням нинішнього рівня реалізації», – зазначили в одній із компаній.

Хоча деякі компанії прогнозують зменшення постачань в останні два тижні місяця. «Усі везли під акциз і хотіли розмитнитися до 20 числа, тому такі й показники», – розповіли в одній із великих паливних компаній.

Зі слів трейдера з центрального регіону, пропозицій придбати одну-дві машини дешевого газу у регіоні протягом останнього тижня побільшало. «Якщо минулого тижня пропозиції продукту за 42 500-42 700 грн/т були поодинокими, то зараз їх більше. І зрозуміло чому. Газом усі вже залились під саму зав’язку. І несистемним імпортерам з автопарком в 1-2 газовози просто вже нікуди пропонувати ресурс, ось і з’являються такі ціни», – додав він.

Крім того, впливає на ринок і зростання постачань дешевшого газу з Orlen Lietuva. За останні два тижні імпорт орленівського продукту зріс до 8-10 авто на добу. «10 авто з Прибалтики за 42 тис. грн за тонну – і ринок ліг», – наголосив один із трейдерів.

Зі слів імпортерів, цього тижня литовський виробник підняв ціни на свій ресурс на $11-13/т, але обсяги пропозицій обмежив.

Та починаючи з завтрашнього дня (22 серпня – ek), трейдери очікують поступового зростання вартості ресурсу. «На скільки підніметься ціна, важко сказати, але те, що буде зростання, це 100%. Мало хто захоче продати дешево, знаючи, що через 10 днів буде набагато дорожче», – прокоментували в одній із паливних компаній. В іншій спрогнозували поступове зростання на 4 000 грн/т.  

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти