У початок

Нові санкції загрожують продажам російської нафти в Індію

Нові санкції США проти москви загрожують обмежити продажі російської нафти Індії, найбільшому покупцеві російської морської нафти, і ускладнять зусилля індійських державних нафтопереробників із забезпечення річних угод щодо постачань, повідомили Reuters три джерела в галузі, знайомі з цим питанням.

У п'ятницю Вашингтон запровадив нові санкції з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Санкції спрямовано на провідну російську танкерну групу «совкомфлот», яку Вашингтон звинуватив у причетності до порушення обмеження цін G7 на російську нафту, а також на 14 танкерів сирої нафти, прив'язаних до «совкомфлоту».

Джерела повідомили, що індійські нафтопереробники стурбовані останніми санкціями, які створять «проблеми» з отриманням суден для російської нафти й можуть підняти фрахтові ставки. Це може звузити дисконт на нафту, яка купується у трейдерів і російських компаній на умовах постачання.

Крім того, москві, можливо, доведеться проштовхувати ще більше обсягів через трейдерів, щоб захиститися від ризику подальших санкцій, додаючи невизначеності, повідомили джерела в галузі на умовах анонімності.

Індія рідко купувала російську нафту до 2022 року через високі транспортні витрати, але нафтопереробники третьої за величиною країни-імпортера нафти в світі тепер є великими покупцями, виграючи від нижчих цін після того, як Європа заборонила імпорт російської нафти.

2023 року росія стала найбільшим постачальником нафти в Індію. Завдяки строковим угодам і закупівлям на спотовому ринку південноазійська країна імпортувала близько 1,66 млн барелів російської нафти на день 2023 року порівняно із середніми 652 тис. барелів на день (б/д) 2022 року.

Державні нафтопереробні компанії Indian Oil Corp, Bharat Petroleum Corp (BPCL) і Hindustan Petroleum Corp (HPCL) ведуть спільні перемовини з російською великою компанією «роснефть» щодо річної угоди із забезпечення спільного обсягу до 400 тис. б/д російської нафти, головним чином марки Urals, у фінансовому році, який починається 1 квітня, повідомили джерела.

Джерела також додали, що кінцеві обсяги за запланованими строковими угодами залежать від умов оплати й знижок, запропонованих росією.

«роснєфть» запропонувала знижку обсягом $3-3,50 за барель до цін у Дубаї, кажуть два джерела, що дорожче, ніж поточна угода провідного нафтопереробника Indian Oil з «роснєфтью», яка завершується 31 березня, зі знижкою в $8-9 до котирувань Дубая на вартість і базу фрахту.

Зі слів джерел, нафтопереробники вважають запропоновану знижку незначною, враховуючи невизначеність, спричинену санкціями.

Індійські державні нафтопереробні підприємства не шукають постачання сирої нафти марки Sokol згідно з запланованою угодою через проблеми з оплатою, додали вони.

Джерело в індійському уряді повідомило, що Індія продовжить купувати російську нафту лише в тому разі, якщо вона продаватиметься нижче від верхньої межі ціни на несанкційних суднах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти