У початок

Німецька Uniper розриває угоди на постачання російського газу

Німецька державна енергетична компанія Uniper вирішила 12 червня розірвати довгострокові контракти на постачання російського газу, офіційно завершивши довгострокові відносини з російським державним «газпромом». Про це повідомляє LNG Prime.

Згідно із заявою Uniper, рішення стало можливим після того, як 7 червня арбітражний суд надав компанії право розірвати контракти й присудив їй понад 13 млрд євро ($13,96 млрд) відшкодування збитків за невидобуток газу. 

«Хоча з червня 2022 року було постачено лише обмежені обсяги газу й жодних обсягів газу з кінця серпня 2022 року, довгострокові контракти на постачання газу між двома компаніями все ще були юридично чинними, а індивідуальні контракти продовжували б існувати до середини 2030-х років», — йдеться в заяві.

Після того, як Uniper зазнав суттєвих збитків через обмеження постачань російського газу, наприкінці 2022 року компанія порушила арбітражний розгляд проти «газпром експорту».

Варіант вирішення спору через арбітражний суд було узгоджено у договорі та в минулому щодо інших спорів він неодноразово використовувався обома сторонами, повідомляє Uniper.

Трибунал, розташований у Стокгольмі, виніс рішення згідно зі швейцарським законодавством. «Рішення арбітражу є юридично обов'язковим і остаточним», — йдеться в повідомленні.

«З червня 2022 року «газпром експорт» спочатку постачав менше природного газу до Німеччини, а потім взагалі не постачав, хоча такі постачання досі не санкціоновані ЄС», — повідомили в Uniper.

Uniper доводилося закуповувати газ для своїх клієнтів іншими способами, у деяких випадках за «надзвичайно високими ринковими цінами, що іноді призводило до додаткових витрат для Uniper у сотні мільйонів євро щодня», — йдеться в повідомленні.

Компанія заявила, що зможе покрити ці додаткові витрати лише за підтримки держави.

Неплатоспроможності Uniper вдалося запобігти завдяки стабілізаційній угоді в грудні 2022 року та вступу федерального уряду як головного акціонера Uniper.

Німеччина погодилася купити частку Fortum в імпортері газу й СПГ Uniper, щоб стабілізувати фірму і запобігти дефіциту енергії.

Uniper та її партнери розробили перше в Німеччині імпортне підприємство СПГ на базі FSRU у Вільгельмсгафені.

Німецький оператор СПГ-термінала Deutsche Energy Terminal управляє цим об’єктом і терміналом Брунсбюттель, а також терміналом Stade-FSRU, який, як очікується, прийме свій перший вантаж у другій половині цього року, і майбутнім другим об’єктом у Вільгельмсгафені.

«Наше розірвання контрактів з «газпром експортом» є останнім із серії послідовних рішень за останні три роки», — сказав у заяві Майкл Льюїс, генеральний директор Uniper.

«За цей час Uniper списав свою частку у фінансуванні газопроводу Nordstream 2, свою частку в російській дочірній компанії Unipro і дозволив закінчити термін дії своїх контрактів на постачання вугілля з росією», — сказав він.

«Відтоді Uniper наполегливо працював над диверсифікацією свого газового бізнесу і зараз має хороші позиції завдяки своєму глобальному портфелю СПГ і трубопровідним постачанням газу з різних регіонів», — зазначив Льюїс.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти