У початок

Німецька держкомпанія відновила торгівлю СПГ з росії

Націоналізована Німеччиною Securing Energy for Europe GmbH – колишній підрозділ російського «газпрому» – планує завантажувати СПГ, вироблений на ямальському заводі в Сибіру, на початку наступного місяця. Про це пише Bloomberg.

Німеччина націоналізувала компанію, відому як SEFE, минулого року в розпал енергетичної кризи в Європі.

Як зазначає агентство, хоч вантаж прямує в Індію, німецька державна компанія, яка має угоди з росією, викликає деяку тривогу. Критики кажуть, що це суперечить обіцянці Німеччини уникати роботи з російським СПГ через повномасштабну війну рф проти України.

«Це суперечить практично всьому, що німецький уряд казав на цю тему в минулому. Економічні проблеми з росією, очевидно, не так легко розв’язати, як хочуть нас завірити політики», – сказав Крістіан Лейє, член парламенту від опозиційної групи «Ліва партія».

Міністерство економіки Німеччини у коментарі Bloomberg заявило, що вивчає це питання.

«Це постачання підкреслює складність і глобальний характер торгівлі СПГ, на яку ЄС все більше покладається після того, як росія серйозно обмежила постачання трубопровідного газу в регіон минулого року», – йдеться в матеріалі.

Деякі країни ЄС, але не Німеччина, фактично збільшили імпорт СПГ з росії, оскільки регіон оновлює свою енергетичну інфраструктуру. Німеччина виступає проти, хоча і не забороняє, закупівлі СПГ з росії. У січні Берлін поінформував компанії, «що вживатиме відповідних заходів для виключення закупівель російського СПГ, якщо це можливо».

За даними порту, судно SEFE по річці Амур забере російський вантаж шляхом перевалки в Бельгії 1 жовтня і доставить його в Індію цього ж місяця.

Водночас у самій компанії запевнили, що жодним чином не порушують європейських санкцій.

«Німецькі порти не залучені до цього процесу, як і європейські чи німецькі газові мережі. Таким чином, ці постачання не надходять на німецький ринок, до промисловості чи користувачів у Німеччині», – наголосив речник SEFE.

Bloomberg пояснює, що SEFE має довготермінові контракти на закупівлю певних обсягів ямальського скрапленого газу, які були успадковані нею від минулого у складі «газпрому».

Компанія також має окремі довготермінові зобов’язання стосовно здійснення постачань в Індію.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти