У початок

Німеччина прагне прискорити вихід «роснєфті» з НПЗ у Шведті

Німеччина планує змінити свій закон про енергетичну безпеку, щоб дозволити швидкий продаж частки російської енергетичної групи «роснєфть» у нафтопереробному заводі в Шведті без необхідності попередньої націоналізації.

Відповідно до запланованих змін до закону, умову попередньої націоналізації активів, переданих під опіку уряду, може бути скасовано, якщо продаж активів необхідний для забезпечення функціонування енергетичного сектору Німеччини, показує проєкт закону, з яким Reuters ознайомилося в четвер.

Німеччина взяла під контроль нафтопереробний завод у Шведті минулого року після повномасштабного вторгнення росії в Україну й передала Rosneft Deutschland під опіку регулятора промисловості Німеччини, але «роснєфть» усе ще володіє 54,17% НПЗ.

У жовтні російський державний енергетичний гігант подав до суду на уряд Німеччини через його дії.

Malmendier Legal, юридична фірма, яку найняла «роснєфть», заявила, що уряд Німеччини має бути обережним, щоб не підірвати поточну версію закону про енергетичну безпеку.

«Коли довірче управління не працює або юридично хитке, уряд вдається до наступного винаходу, що виходить за рамки принципів верховенства права», — сказав Reuters юрист Malmendier Legal Бертран Мальмендьє.

Мальмендьєр сказав, що оскільки націоналізація Gazprom Germania вже «закінчилася фіаско», Німеччина не захоче повторити це у Шведті.

Серед інших акціонерів нафтопереробного заводу, який постачає 90% палива для столиці Німеччини Берліна, є нафтові компанії Shell з часткою 37,5% і Eni з 8,33%.

Заплановане коригування, розроблене Міністерством економіки й проголосоване кабінетом, дає уряду більше свободи для передачі активів, переданих під опіку. Такі передачі наразі юридично можливі, лише якщо вони служать збереженню вартості компанії.

У зв’язку з ембарго Європейського Союзу на російську нафту, яке набуло чинності на початку цього місяця, Німеччина намагається знайти способи забезпечити НПЗ нафтою.

Нафтопереробний завод працював лише на 60% потужності, оскільки нафта надходила через німецький порт «Росток», і уряд хоче збільшити цю потужність, постачаючи на НПЗ сиру нафту, імпортовану через польський порт «Гданськ».

Польща неодноразово заявляла, що «дерусифікація Schwedt» є умовою допомоги в забезпеченні нафти для НПЗ, водночас заохочуючи польську енергетичну компанію Orlen придбати частку в Schwedt.

«Те, що уряд Німеччини дозволяє себе шантажувати з боку Польщі в цьому питанні або навіть вступає в змову з Польщею проти нинішнього мажоритарного власника нафтопереробного заводу, спостерігається вже деякий час», — сказав Мальмендьє.

Німецькі компанії, такі як Enertrag і Verbio, також зацікавлені в придбанні частки в Schwedt, яка має понад 3 тис. прямих і непрямих співробітників і відіграє центральну роль у постачанні східній Німеччині бензину тй інших нафтопродуктів.

Уряд землі Бранденбург стурбований тим, що низький обсяг виробництва нафтопереробного заводу може призвести до підвищення цін на паливо у східній Німеччині. Уряд штату має зустрітися з експертним комітетом Федерального міністерства економіки щодо НПЗ у понеділок, щоб обговорити можливі рішення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти