У початок

Нігерійський НПЗ Dangote починає роботу

Новий нафтопереробний завод (НПЗ) потужністю 650 тис. барелів на день (б/д) у Нігерії, який належить Аліко Данготе, найбагатшій людині Африки, розпочав роботу. Про це повідомляє Bloomberg.

Завод поблизу Лагоса зараз виробляє дизельне й авіаційне паливо, повідомила Dangote Group 13 січня на платформі соціальних мереж X, раніше Twitter. Цей НПЗ стане ключовим для найбільшої економіки Африки, щоб переробляти власну сиру нафту, а не імпортувати дороге паливо, перероблене за кордоном.

Данготе подякував президенту Болі Ахмеду Тінубу за його підтримку й заохочення в реалізації проєкту, який він назвав «картинкою» для Нігерії.

«Це важливе досягнення для нашої країни, оскільки воно демонструє нашу здатність розробляти і реалізовувати великі капітальні проєкти», — заявили в компанії.

Відкриття відбулося менш ніж через два тижні після того, як нігерійська комісія з боротьби з підкупом провела обшук в офісах Dangote Group у рамках розслідування операцій з іноземною валютою в центральному банку Нігерії.

Вважається, що в центрі уваги дослідників перебуває фінансуванняНПЗ вартістю $18,5 млрд, оскільки центральний банк надав Dangote доступ до дефіцитних доларів, щоб допомогти йому придбати необхідне обладнання.

НПЗ постачає внутрішню сиру нафту згідно з угодою про постачання з торговим підрозділом державної компанії Nigerian National Petroleum Corp. Завод, за даними компанії, також матиме потужності для переробки більшості інших африканських сортів, а також арабської легкої сирої нафти з Саудівської Аравії й постачань з інших країн, включаючи США.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти