У початок

Нігерія схвалила продаж нафтових активів Exxon, відкинувши угоду Shell

Нігерія схвалила продаж Exxon Mobil Corp. своїх наземних нафтогазових активів внутрішньому постачальнику енергії Seplat Energy Plc, але відхилила аналогічну угоду Shell Plc, пише Bloomberg.

Ці рішення поклали край більш ніж дворічній затримці укладення угоди Exxon на $1,3 млрд, але завадили планам Shell щодо західноафриканської країни.

Угода Exxon отримала міністерську згоду, заявив Гбенга Комолафе, головний виконавчий директор Нігерійської комісії з регулювання нафтової промисловості на конференції в Абуджі, столиці країни.

Президент Бола Тінубу, який також є міністром нафти, у своїй промові з нагоди Дня незалежності 1 жовтня заявив, що він отримає схвалення протягом кількох днів.

Продаж дозволить Exxon Mobil зосередитися на розширенні своїх офшорних активів у найбільшому виробнику нафти в Африці. Минулого місяця компанія заявила, що розглядає можливість інвестувати до $10 млрд у цей бізнес найближчими роками. Раніше Сеплат заявляв, що придбання активів Exxon збільшить видобуток нафти компанією майже в чотири рази – до понад 130 тис. б/д.

Аналогічну операцію Shell Plc з продажу своїх наземних активів консорціуму місцевих компаній на суму понад $1,3 млрд не було схвалено, сказав Комолафе.

Консорціум, відомий як Renaissance, утворений дослідницькими й видобувними компаніями ND Western, Aradel Energy, First E&P, Waltersmith і Petrolin, розташованими в Нігерії. Її генеральний директор Тоні Атта – колишній співробітник Shell із 30-річним досвідом роботи в нафтовій і газовій промисловості.

Минулого тижня у надісланій електронною поштою заяві Shell зазначила, що вона веде перемовини з урядом про продаж активів і надасть регулятору всю інформацію, необхідну для завершення процесу затвердження.

Відмова стане невдачею для Shell, яка понад три роки намагалася вийти з активів, оскільки операції ставали дедалі складнішими, а місцеві громади звинувачували компанію у відповідальності за розливи нафти, які забруднили навколишнє середовище. Компанія звинуватила у багатьох із цих інцидентів пошкодження інфраструктури внаслідок крадіжки нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти