У початок

Невеликі незалежні китайські НПЗ нарощують переробку іранської нафти

Апетит до іранської сирої нафти зростає в Китаї, найбільшому в світі імпортері нафти, після того, як продовження скорочення постачань Саудівською Аравією і росією підвищило світові ціни, тоді як Тегеран нарощує видобуток і експорт, незважаючи на санкції США. Про це повідомляє Reuters.

Попри те, що китайські «чайники», або невеликі незалежні нафтопереробні підприємства, накопичують іранську нафту за зниженими цінами, оскільки вони використовують високу маржу для задоволення сезонного попиту, великі державні нафтопереробні підприємства все ще тримаються осторонь.

Згідно з даними консалтингових компаній FGE і Vortexa, експорт сирої нафти з Ірану становить близько 1,5 млн барелів на день (б/д), що є найвищим за останні чотири роки, при цьому понад 80% експортується в Китай.

Зростання експорту відбувається в той час, коли Вашингтон і Тегеран працюють над обміном ув’язненими й вивільненням іранських коштів, заморожених за кордоном, що спонукає деяких трейдерів до припущень про пом’якшення санкцій США щодо іранської сирої нафти.

«Я думаю, що іранці отримали неписьмове підтвердження... що не буде жодних подальших санкцій щодо покупців сирої нафти, поки вони ведуть неофіційні перемовини», — сказав Іман Нассері, керуючий директор FGE.

Він додав, що імпорт іранської сирої нафти Китаєм може зрости ще на 200 тис. б/д, до 300 тис. б/д, з 1,2 млн б/д до 1,3 млн б/д зараз, якщо ціни залишаться низькими, хоча обсяги можуть бути обмежені схильністю покупців до ризику й платіжними обмеженнями.

Водночас китайські державні підприємства не відновили імпорту і переробки іранської нафти, оскільки санкції США й загроза вторинних санкцій залишаються стримуючим чинником.

Пекін давно заявляє, що виступає проти юрисдикції Вашингтона, і закликає скасувати санкції проти Ірану.

Іран експортує близько 2 млн б/д сирої нафти, а також конденсату і продуктів, оскільки Тегеран збільшив видобуток майже до 3,6 млн б/д, кажуть джерела, знайомі з цим питанням, або близько до максимуму на рівні 4 млн б/д.

Офіційні китайські дані рідко відображають імпорт іранської нафти, який зазвичай реєструється як постачання з Малайзії, Оману чи інших країн Близького Сходу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти