У початок

Несертифікований надлишок: у Польщі очікують зростання профіциту газу

Головними подіями газового ринку у першій половині травня стали впровадження електронної системи пропуску вантажного транспорту через західні пункти пропуску, а також прийняття постанови КМУ, яка забороняє постачання в Україну нафтопродуктів невизначеного походження. Проблеми з перетином кордону вже вплинули на обсяги продажів у польських компаній. Наслідки змін в українському законодавстві трейдери ще мають оцінити, але деякі компанії вважають, що вони призведуть до тимчасового збільшення профіциту газу на ринку Польщі.

У першій половині травня продажі скрапленого газу на польському ринку зростають. «Після травневих свят попит значно збільшився. Але газу на ринку багато», — каже представник польської компанії. Два джерела повідомило enkorr, що у травні російська компанія «сибур» не продавала газ через AOM і за прямими угодами через брак вільних обсягів продукту. Але продукту вистачає за рахунок постачань від інших російських компаній.

Цього тижня автомобільні партії ПБТ зі східних польських і балтійських терміналів продавалися за $622-674/т з урахуванням транспортних витрат до українського кордону. Ціни практично не змінюються через стабільність котирувань на білорусько-польському кордоні. Останні кілька днів вартість залізничних партій ПБТ на умовах DAP Брест перебувала у межах $425-448/т. Водночас залізничні партії неросійського продукту здешевшали. Учасники ринку повідомили enkorr, що цього тижня було укладено угоди на постачання продукту американського й казахстанського походження за $665-725/т DAP Ізов.

Польські компанії повідомляють, що за останні кілька днів обсяги відвантажень на адресу українських покупців упали через проблеми з перетином кордону. Нагадаємо, з минулого тижня на пропускному пункті «Ягодин–Дорохуськ» страйкують польські водії, у зв’язку з цим лише невелика кількість вантажів проходить оформлення. Перевізники спрямовують вантажі на інші пункти пропуску, але це призводить до утворення черг і там.

«Нашим цистернам іноді доводиться стояти по три доби, аби повернутися в Україну», — каже один з українських трейдерів. «На виїзд до Польщі теж чекаємо досить багато часу, бо зараз на всіх пунктах запрацювала електронна черга. Отже, стоїмо в обидва боки», — зазначає співрозмовник.

У Польщі вважають, що протягом травня можна очікувати на зростання профіциту газу в країні. Зміни в українському законодавстві щодо посилення контролю походження СВГ ускладнить роботу деяким компаніям, оскільки вони зможуть продавати продукт тільки всередині Польщі. Також додатковий тиск на ринку створять балтійські компанії. «Заборона на постачання без сертифікатів походження може призвести до того, що у Польщу зростуть продажі газу з Латвії й Литви, а в цих країнах багато російського продукту», — зазначає представник компанії Barter SA.

«Латвійські компанії зараз нам пропонують придбати обсяги газу без сертифікату зі знижкою. Але ми завчасно припинили такі закупівлі, бо не впевнені, що потім зможемо знайти покупця», — повідомляє інший польський трейдер, який постачає газ в Україну.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти