У початок

Індійська Reliance відмовляється від постачань нафти танкерами «совкомфлоту»

Індійська компанія Reliance Industries, оператор найбільшого в світі нафтопереробного комплексу, не купуватиме російську нафту, завантажену на танкери, що експлуатуються вантажовідправником «совкомфлот» (SCF), після нещодавніх санкцій США, повідомили Reuters два джерела, знайомі з цим питанням.

Ця подія посилює проблеми з експортом нафти для росії, оскільки її нафтові компанії можуть зіткнутися з труднощами з пошуком кораблів для продажу надлишкової нафти після недавніх атак українських безпілотників на нафтопереробні заводи (НПЗ) рф. російські компанії вже насилу збирають платежі за експорт нафти через банківські обмеження.

США запровадили широкі санкції проти росії після її повномасштабного вторгнення в Україну два роки тому. У лютому США ввели санкції проти «совкомфлоту» і 14 танкерів, які транспортували російську нафту.

Reliance, великий покупець російської нафти Urals, попросив, щоб нові постачання не транспортувалися танкерами, що експлуатуються «совкомфлотом», зі слів джерел, які поспілкувалися на умовах анонімності через делікатність питання.

Тим часом більше індійських нафтопереробників планують уникати використання суден «совкомфлоту», що може вплинути на імпорт російської нафти в Індію й залишити росію з меншою кількістю місць для розміщення свого флагманського продукту, повідомили три джерела в індійському уряді й нафтопереробному секторі.

Індійські нафтопереробники, прагнучи уникнути будь-якої негативної реакції з боку Вашингтона, виявляють «особливу обережність» через більш суворий контроль за російськими нафтовими угодами з боку банків і влади США. Джерела повідомили, що нафтопереробники хочуть запобігти участі організацій, які прямо чи опосередковано підпадають під санкції.

«Ми вважаємо за краще, щоб нафтопереробники не приймали нафту в санкційні судна через наші політичні й комерційні інтереси і санкції США», — заявило одне з джерел в уряді Індії. Джерело додало, що рішення про захід підсанкційних суден або кораблів «совкомфлоту» в порти Індії прийматиме уряд.

Міністерства нафти та судноплавства Індії не відповіли на запит Reuters про коментарі.

З жовтня минулого року Сполучені Штати запровадили низку санкцій проти організацій, вантажовідправників, трейдерів і суден за порушення обмеження цін на російську нафту.

Одне з джерел нафтопереробної промисловості повідомило, що імпорт сирої нафти в Індію з росії може скоротитися, оскільки кількість суден буде зменшено, і це може збільшити витрати на фрахт.

«SCF активно пропонує свої судна, але трейдери побоюються фіксувати будь-які, оскільки покупці, й навіть порти, можуть відмовити у вантажі», — сказав один трейдер на російському нафтовому ринку, додавши, що зараз більше суден «совкомфлоту» спрямовують у Китай.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти