У початок

Індійська Reliance уклали з «роснєфтью» річний контракт з оплатою в рублях

Індійська нафтопереробна компанія Reliance Industries, оператор найбільшого у світі НПЗ, підписала річну угоду з «роснєфтью» про купівлю не менше 3 млн барелів нафти на місяць із оплатою в рублях, повідомили Reuters чотири джерела.

Перехід на рублеві платежі за продаж нафти в рамках щорічної угоди наголошує на зусиллях москви та її торгових партнерів з пошуку альтернатив західній фінансовій системі для полегшення торгівлі, незважаючи на санкції США і Європи.

Довгостроковий контракт із «роснєфтью» допоможе Reliance забезпечити безперебійні постачання дешевої російської нафти, тоді як пропозиція сировини на світовому ринку обмежена внаслідок добровільних скорочень видобутку країнами ОПЕК+.

Індія, третій за величиною імпортер і споживач нафти у світі, стала основним покупцем морської нафти з рф після того, як Захід запровадив санкції проти москви 2022 року, зокрема після ембарго ЄС на російську нафту. Індійські компанії використовували у розрахунках за російську нафту рупії, дирхами й китайські юані.

«Індія – стратегічний партнер нафтової компанії «роснєфть», — заявила «роснєфть» у письмовій відповіді на запит Reuters, додавши, що не коментує конфіденційні угоди з партнерами.

«Співпраця з індійськими компаніями включає проєкти у сфері видобутку, нафтопереробки й торгівлі нафтою і нафтопродуктами», — йдеться у відповіді «роснєфті».

Reliance не відповіла на запит Reuters про коментарі.

За умовами угоди, яка набула чинності з 1 квітня, Reliance купує дві партії нафти Urals обсягом по 1 млн барелів, а також один-два вантажі сорту ESPO Blend обсягом близько 700 тис. барелів. Крім того, компанія має опціон на придбання до чотирьох партій Urals додатково.

Партії Urals закуповуватимуться зі знижкою $3 за барель до ціни еталонного сорту Dubai, а низькосірчана нафта ESPO Blend, що експортується з далекосхідного порту «козьміно», з премією $1 за барель до Dubai, за даними джерел.

Reliance погодилася зробити оплату за нафту в російських рублях через індійський банк HDFC і російський «газпромбанк», повідомили джерела. Докладніша інформація про механізм оплати не була доступною.

росія просуває розрахунки в рублях за свій експорт, щоб компенсувати вплив західних санкцій на російську фінансову систему. москва має труднощі з отриманням платежів за свої нафту і нафтопродукти, оскільки банки в Китаї, Туреччині й Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) посилюють контроль за розрахунками через побоювання вторинних санкцій США.

Навіть якщо валютою угоди є російський рубль, ціна на нафту все одно оцінюється в доларах США, виходячи із загальноприйнятої ринкової практики, сказав трейдер, який займається торгівлею російською нафтою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти