У початок

Індійські НПЗ побоюються купувати російську нафту через нові санкції – Reuters

Нафтопереробні заводи в Індії побоюються закуповувати сировину в росії із завантаженням у танкери після 5 грудня, коли набудуть чинності санкції Євросоюзу проти російської нафти.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела, обізнані із планами закупівель індійських НПЗ, передає «Бізнес.Цензор».

Зокрема оператор найбільшого у світі нафтопереробного комплексу Reliance Industries і державна компанія Bharat Petroleum не розмістили жодного замовлення на російську нафту з навантаженням після 5 грудня.

Співрозмовник агентства на одному з індійських державних НПЗ пояснив, що вони стурбовані можливою ​​реакцією міжнародних банків на транзакції з нафтою після 5 грудня. Крім того, наразі точно невідомий механізм обмеження цін на російську нафту, який планувалося запровадити одночасно з європейськими санкціями.

Водночас провідна індійська нафтопереробна компанія Indian Oil Corp все ж продовжує купувати російську нафту, зокрема із завантаженням після 5 грудня, стверджують джерела агентства. Водночас вони зауважують, що ця компанія готова легко замінити російську нафту.

Інший приватний нафтопереробник Nayara Energy, більша частка якого належить російським компаніям, зокрема підсанкційній «роснєфті», планує продовжувати імпорт нафти з росії. Агентство зауважує, що більшість іноземних банків вже припинили співпрацю з Nayara.

Як повідомлялося, китайські заводи також почали скорочувати імпорт російської нафти, очікуючи набуття чинності санкціями Європейського Союзу й невизначеності навколо плану G7 обмежити ціни на російську нафту.

Скорочення попиту з боку Індії й Китаю може змусити росію шукати інших покупців і, можливо, знижувати для них ціни, вважає Reuters. росія за рахунок знижок може розміщувати свою нафту на різних ринках і долати складнощі, пов'язані зі страхуванням і транспортуванням нафти, казав у жовтні топ-менеджер саудівської нафтової компанії Saudi Aramco Амін Нассер.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти