У початок

Індійські НПЗ купили 25-30 млн барелів російської нафти — МЕА

Індійські нафтопереробні заводи скористалися різкими знижками на російські сорти Urals, ВСТО і «Сокіл», щоб закупити значні обсяги через тендерні й спотові закупівлі з постачанням у травні й червні.

За оцінками, було придбано 25-30 млн барелів нафти, пише Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Індійські компанії також розпочали перемовини щодо довгострокових контрактів.

Як зазначає агентство, Trafigura і Vitol продавали нафту індійським НПЗ на умовах постачання, що передбачають покриття витрат на доставку й страхування, внаслідок чого покупці заплатили ціну вищу, ніж зі знижками при спотовому продажу російської нафти.

Водночас південнокорейські заводи відмовилися від постачання Urals і все частіше зверталися до близькосхідних і американських сортів, зазначає МЕА.

ЄС залишався найбільшим ринком для експорту російської нафти у квітні з 3,4 млн б/д, або 43%. Його частка однак знизилася з 50% на початку року, при цьому обсяги впали на 535 тис. б/с. На США і Велику Британію разом припадало 9% російського експорту на початку року, але у квітні їхня частка впала до нуля. Це падіння було компенсовано збільшенням завантаження в Індію (+730 тис. б/д), при цьому її частка на ринку зросла з нуля до 10%, і Туреччину (+180 тис. б/д).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти