У початок

Індія заощадила $2,7 млрд, купуючи російську нафту зі знижками

Відповідно до розрахунків, заснованих на урядових даних, Індія отримала значні фінансові вигоди від імпорту російської нафти за зниженими цінами протягом перших дев’яти місяців цього року, що призвело до економії приблизно $2,7 млрд. Про це повідомляє BusinessWorld.

Сира нафта становить значну частину імпорту Індії за вартістю, що робить цей захід економії ще більш значущим. Країна як третій у світі імпортер і споживач нафти цього року стала найбільшим покупцем морської російської сирої нафти. Ця зміна відбулася після того, як Захід запровадив санкції проти москви у відповідь на її повномасштабне вторгнення в Україну минулого року.

Доступ Індії до економічно вигідної російської нафти дозволив їй скоротити імпорт з Близького Сходу, де ціни на нафту зміцнилися через добровільне скорочення постачань Саудівською Аравією з липня. Згідно з даними Міністерства торгівлі країни, за перші дев'ять місяців року Індія імпортувала значну кількість – 69,06 млн метричних тонн російської нафти, що еквівалентно приблизно 1,85 млн барелів на день (б/д).

Середня ціна на російську нафту, постачену на індійські нафтопереробні заводи (НПЗ) за цей період, яка включає витрати на доставку й страхування, становила $525,60 за тонну. Для порівняння, середня вартість іракської нафти, схожої за якістю на російську сиру нафту Urals із середнім вмістом кислоти, яка становить більшість закупівель російської нафти в Індії, становила $564,46 за тонну протягом того ж періоду. Ці розрахунки показують, що Індія заощадила значну суму – $2,7 млрд, вибравши російську нафту замість іракської.

Зараз росія стала головним постачальником нафти в Індію, випередивши Ірак, а Саудівська Аравія відійшла на третє місце. Окрім основної маси російської сирої нафти марки Urals, Індія також імпортує інші російські сорти, зокрема солодку ESPO і Sokol.

Китай, найбільший у світі імпортер нафти, також домігся значної економії цього року, що становить майже $10 млрд. Це стало можливим завдяки рекордним закупівлям нафти в країнах, які перебувають під санкціями Заходу, включаючи росію.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти