У початок

Індія, яка споживає дешеву російську нафту, отримує бонуси від експорту палива

У той час як експортери сирої нафти з Близького Сходу скорочують виробництво і підвищують ціни, індійські нафтопереробники успішно переходять на російську нафту й отримують подвійний бонус у вигляді дешевших вантажів і вищої маржі на експортовані нафтопродукти, повідомляє Reuters.

Очікується, що імпорт сирої нафти в Індію з росії досягне рекордного рівня в квітні, оскільки другий за величиною покупець нафти в Азії все більше відмовляється від своїх традиційних постачальників на Близькому Сході.

За оцінками Refinitiv, загальний імпорт Індії з Близького Сходу склав 1,92 млн барелів на день (б/д) у квітні, що означає, що вперше надходження з росії перевищать надходження від усіх виробників Близького Сходу, разом узятих.

Ірак залишається головним постачальником для Індії з Близького Сходу, прибуток у квітні оцінюється в 840 тис. б/д, а Саудівська Аравія посідає друге місце з 640 тис. б/д.

До повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому минулого року Індія була незначним імпортером російської нафти, а дані Refinitiv показують середнє надходження на рівні близько 44 500 б/д за 12 місяців із січня 2021 року по лютий 2022 року.

Оскільки на російську нафту накладали все більші санкції, й вона уникала європейських покупців і деяких країн Азії, таких як Японія, різкі знижки на пропозицію призвели до того, що індійські нафтопереробники почали купувати все більші обсяги.

До липня минулого року імпорт Індії з росії становив приблизно 857 тис. б/д, і відтоді він постійно зростав, перш ніж різко прискоритися цього року.

Ймовірно, невипадково індійські нафтопереробники віддають перевагу російській нафті перед близькосхідними сортами, які стають дорожчими порівняно з більшістю інших нафтових сортів, оскільки Саудівська Аравія підвищує свої офіційні ціни продажу (OSP).

Saudi Aramco, виробник нафти в королівстві, третій місяць поспіль підвищила свої ставки нафтопродуктів для азіатських клієнтів для вантажів, що завантажуються в травні, збільшивши вартість до $2,80 за барель за регіональний контрольний показник Оман/Дубай.

Цінові кроки Aramco, як правило, наслідують інші експортери з Близького Сходу, а це означає, що їхня нафта зараз коштує дорожче на відносній основі, ніж не лише російські вантажі, але й такі виробники, як Сполучені Штати, які не входять до Організації країн-експортерів нафти.

Хоча перехід Індії на російську нафту, безумовно, є головною новиною, варто зазначити, що південноазіатська країна також купує все більші обсяги в експортерів, які не входять до ОПЕК+.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти