У початок

Індія наростила імпорт російської нафти

Імпорт нафти з росії до Індії у листопаді зріс завдяки завершенню регламентних робіт на деяких нафтопереробних заводах (НПЗ), а також зростанню споживання палива під час фестивалю «Дівалі». Про це свідчать дані Kpler і Vortexa.

За підрахунками Kpler і Vortexa, постачання нафти з рф до Індії в листопаді зросли на 9% і 5% у місячному зіставленні, до 1,73 млн барелів на день (б/д) і 1,68 млн б/д відповідно.

У зазначених агентствах переглянули оцінку імпорту в жовтні, і тепер вона передбачає 1,58 млн б/д (згідно з Kpler) і 1,6 млн б/д (згідно з Vortexa). Протягом кожного звітного місяця обидва агентства наново оцінюють наявні дані.

Тим часом у травні ввезення російської нафти в Індію становило близько 2 млн б/д. Деяке зниження поточного обсягу імпорту пов'язане з різким звуженням дисконту.

«Індія знову нарощує обсяги імпорту, оскільки на початку листопада завершилися регламентні роботи на деяких НПЗ. Таким чином, зараз майже всі переробні підприємства збільшують завантаженість, щоб задовольняти зростаючий внутрішній попит», — зазначив Віктор Катона, аналітик Kpler.

«(російська) марка Urals досі дістається Індії з дисконтом у $4-5 порівняно з маркою Dubai, у зв'язку з чим вона залишається кращим (імпортним варіантом), виграючи у близькосхідної нафти», — додає Катона.

Індійські НПЗ переважно укладають річні контракти з близькосхідними виробниками нафти, такими як Саудівська Аравія. При цьому обидва агентства зазначають, що у листопаді споживання саудівської нафти індійськими переробними підприємствами впало більш ніж на 25% порівняно з жовтнем.

Імпорт у грудні може становити 1,7-1,8 млн б/д або вище, оскільки споживання дизпального в Індії досягає сезонного піку, припускає Катона з Kpler.

Проте ймовірність потрапляння танкерів із російською нафтою під санкції США може обмежити апетити індійських НПЗ, додає він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти