У початок

Нідерланди планують повністю припинити імпорт російського СПГ — Bloomberg

Уряд Нідерландів працює над припиненням імпорту скрапленого природного газу (СПГ) з росії, повідомив міністр енергетики країни Роб Джеттен.

«Нідерланди 2023 року припинили підписувати нові контракти на імпорт СПГ з росії і працюють над відмовою від контрактів, що існували раніше»,  — сказав він в інтерв'ю у своєму офісі в Гаазі, повідомляє Bloomberg.

«Ми повинні зробити все можливе, щоб у нашій системі не було російського викопного палива, і ми досягли успіху щодо вугілля, трубопровідного газу й нафти», — додав він.  

Як зазначає агентство, Нідерланди, як і раніше, імпортують російський СПГ за більш старими контрактами, укладеними до 2023 року, що становить близько 15% від загального обсягу. За даними відстеження руху суден, цього року Нідерланди стали четвертим за величиною покупцем російського СПГ у Європі. Нині Нідерланди можуть імпортувати та переробляти 24 млрд куб. м СПГ.

У березні відмовитися від російського СПГ закликали іспанську владу. Звернення влади отримали такі компанії, як Naturgy, Repsol, Cepsa, BP, TotalEnergies, EDP, Pavilion, Enags, Met Energy й Enet Energy. Однак це не обов'язкова вимога, оскільки санкції на газ не запроваджено.

На тлі введених у відповідь на розв'язання росією повномасштабної війни проти України санкцій до Європи продовжують надходити значні обсяги російського СПГ, зазначає Bloomberg. Через обмеження на енергоносії з росії Європа покладається на імпорт газу насамперед із США й Катару.

За оцінкою Центру німецьких досліджень Інституту Європи РАН, 2022 року постачання російського СПГ в Європу зросло майже на 35%, до історичного максимуму в 16,7 млрд куб. м.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти