У початок

НАУ виступила проти декларування цін на пальне

Також є російською мовою

Нафтогазова асоціація України (НАУ) закликає Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства відмовитися від ідеї введення декларування зміни роздрібних цін на пальне. Про це йдеться в листі НАУ, адресованому міністрові Ігорю Петрашку.

Механізм декларування роздрібних цін, запропонований міністерством, передбачає подання інформації про зміну цін в електронному вигляді в Держпродспоживслужбу за 20 днів до підвищення. При цьому всі задекларовані ціни стають доступними для публічного огляду в день їх декларування.

Такі дії, на думку НАУ, будуть порушувати принципи конкуренції на ринку.

«Фактично створюється єдина електронна база, яка показує всю цінову ситуацію на ринку в усіх операторів нафтопродуктів, що дає змогу кожному оператору синхронізувати свою цінову політику й звести рівень конкуренції до нуля», – відзначають у профільній асоціації.

Крім того, в НАУ відзначили, що декларування роздрібних цін на нафтопродукти істотно зменшить можливості мереж АЗС враховувати змінні чинники на ринку (закупівельні ціни, логістичні витрати, курси валют) і оперативно реагувати на них зміною роздрібних цін.

Також попереднє декларування цін може посилити позицію «тіньових АЗС», яким, на відміну від офіційних гравців ринку, не потрібно подавати свої декларації.

«Переваги отримають «тіньові оператори», які експлуатують нелегальні АЗС, ухилятися від обов'язкових декларативних процедур ціноутворення і, в умовах практично відсутності конкуренції й гострої затребуваності споживачами «готівкового пального», зможуть значно збільшити обсяг незаконних операцій реалізації нафтопродуктів, маніпулювати цінами і продовжувати ухилятися від сплати податків», – вважають у НАУ.

Визначенню майбутніх роздрібних цін буде перешкоджати і мінливість курсів валют, яка практично щодня спостерігається в Україні.

«У структурі роздрібної ціни нафтопродуктів значний відсоток становлять валютні витрати, а динаміка зміни роздрібних цін на нафтопродукти не може бути коректно спрогнозована з перспективою на 20 днів уперед», – відзначають експерти.

Крім цього, запропонований спосіб декларування роздрібних цін призведе до спекуляцій на ринку за допомогою викупу значних обсягів за талонними й паливно-картковими договорами з фіксованими і відомими на момент здійснення передоплати цінами, щоб уникнути переплат після настання публічно задекларованого здорожчання.

«У разі формування ініціатив щодо запровадження державного регулювання цін на нафтопродукти просимо Вас провести широке обговорення таких ініціатив з учасниками ринку і профільними асоціаціями, щоб уникнути ризиків дефіциту нафтопродуктів для споживачів та інших вищезазначених негативних чинників для бізнесу й економіки», – підсумували в НАУ.

Як повідомляв enkorr, Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства спрямувало на розгляд уряду проєкт його постанови, яким передбачається введення державного регулювання цін на пальне в період карантину.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти