У початок

Наступного тижня знімуть заборону на експорт російського палива

Уряд рф сказав російським виробникам палива підготуватися до скасування всіх обмежень на експорт дизельного пального й бензину, які залишилися, повідомили Reuters у четвер три джерела в галузі.

росія, найбільший морський експортер дизельного пального, 21 вересня запровадила заборону на експорт палива, щоб подолати високі внутрішні ціни і дефіцит.

Уряд країни послабив обмеження 6 жовтня, дозволивши експорт дизелю трубопровідним транспортом, але залишив чинними заходи щодо експорту бензину. Також заборонено постачання бензину за кордон автомобільним і залізничним транспортом.

Міністр енергетики рф ніколай шульгінов у середу заявив, що росія розглядає можливість зняття заборони на експорт деяких сортів бензину.

«Вони сказали виробникам, що експорт буде відкрито з наступного тижня», — повідомило джерело в російській нафтовій компанії, яке побажало залишитися невідомим, зважаючи на делікатність таких рішень.

Інше джерело в галузі повідомило, що заборону буде скасовано наступного тижня.

«Вони пообіцяли зняти заборону на експорт наступного тижня. У зв'язку з цією обіцянкою ми сформували графік експорту і план переробки», — повідомило джерело, яке також побажало залишитися невідомим.

Дизельне пальне – головний експортний нафтопродукт рф, торік на зовнішні ринки було відправлено близько 35 млн метричних тонн. Майже три чверті цього транспортувалося відбулося трубопроводом. Також 2022 року росія експортувала 4,8 млн тонн бензину.

Інше джерело в компанії повідомило, що через обмеження виник надлишок бензину.

«Зараз низький сезон, ми не можемо стільки продати на внутрішньому ринку», – зазначило воно.

Чиновники заявили, що заборону буде скасовано, коли внутрішній ринок стабілізується. Аналітики очікували, що обмеження буде скасовано після завершення сезону збирання зернових.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти