У початок

Нафту з рф відвантажують без пункту призначення

Останніми тижням виріс експорт російської нафти у невідомі пункти призначення – таке вже відбувалося для купівлі нафти в Ірану й Венесуели в обхід санкцій. Про це повідомляє Wall Street Journal, пише «Економічна правда».

Так формується «сірий» ринок, щоб приховати походження цієї нафти, адже через репутаційні ризики компанії воліють скорочувати торгівлю нафтою з країною, що розв’язала війну проти України. Тому компанії і посередники хочуть торгувати нею приховано, аби уникнути наслідків за сприяння транзакціям, які фінансують російські військові злочини.

Нафта з російських портів усе частіше має невідоме призначення. За даними TankerTrackers.com, від початку квітня без запланованого маршруту було завантажено в танкери понад 11,1 млн барелів – більше, ніж у будь-яку країну, й більше, ніж до вторгнення, коли «сірі» обсяги заледве перевищували нуль.

Використання позначки «невідоме призначення» свідчить про те, що нафту доставляють на великі судна в морі, а потім змішують з вантажем цього корабля, приховуючи її справжнє походження. Водночас велика частина російської нафти досі має чіткі пункти призначення. З посиланням на дані TankerTrackers.com видання зазначає, що експорт нафти з російських портів у країни ЄС, які історично були найбільшими покупцями російської нафти, у квітні зріс у середньому до 1,6 млн бар. за добу (б/д).  

У березні після вторгнення в Україну обсяги впали до 1,3 млн б/д. Схожу динаміку показує інший сервіс, Kpler – за його даними потоки зросли до 1,3 млн б/д у квітні з 1 млн у середині березня.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти