У початок

Нафтопереробники непогано заробляють, оскільки рентабельність виробництва зростає

Глобальні нафтопереробники отримують значні прибутки завдяки відскоку від мінімумів другого кварталу рентабельності виробництва нафтопродуктів, таких як дизельне пальне, авіаційне паливо і бензин. Нафтові компанії й експерти очікують, що тенденція збережеться до кінця 2023 року, повідомляє Reuters.

Відновлення рентабельності може підштовхнути комплексні нафтопереробні підприємства до максимізації виходу транспортного палива, що призведе до надлишкового виробництва прямогонного бензину як побічного продукту на прохолодному нафтохімічному ринку й подальшого зниження маржі сировини.

Нафтопереробники з оптимізмом дивляться на зростання через прогнозоване стійке високе зростання попиту і низький рівень запасів.

«У нас багато осередків справді високого попиту на дистилят. У Латинській Америці попит зріс на 9%, в Азії — на 4%, а дизельні крек-спреди продовжують залишатися сильними», — каже Брайан М. Манделл, виконавчий віце-президент з маркетингу та комерційної діяльності Phillips 66.

Прибуток від переробки бареля сирої нафти на типовому європейському або американському нафтопереробному заводі підскочив приблизно на 33% за рік, тоді як рентабельність переробки в Азії зросла приблизно на 9%, показали дані Refinitiv Eikon.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти