У початок

Нафтопереробна компанія Valero просить дозволу США на імпорт венесуельської нафти

Valero Energy Corp, друга за величиною американська нафтопереробна компанія, шукає дозволу Вашингтона на імпорт венесуельської сирої нафти, зі слів чотирьох джерел, близьких до цієї справи, сподіваючись на повторне схвалення, надане Chevron Corp у листопаді після чотирирічної заборони.

Як повідомляє Reuters, адміністрація президента Джо Байдена пом’якшила деякі санкції США щодо країни-члена ОПЕК, щоб заохотити політичний діалог з опозицією в країні. Це призвело до подальшого тиску з боку енергетичних компаній США, Європи й Азії, але Вашингтон наразі опирався будь-яким додатковим серйозним крокам.

Венесуельська нафта відновила надходження в США в січні згідно з ліцензією Міністерства фінансів, наданою Chevron, яка дозволила їй розширити там видобуток і експортувати нафту. Нафтопереробники, зокрема Valero й Phillips 66, купили вантажі у Chevron, згідно з даними митниці й доставки США.

Рішення Chevron було прийнято в рамках перемовин про гуманітарну допомогу і президентських виборів. Але спроби профінансувати допомогу шляхом видачі заморожених грошей Венесуели за кордоном зупинилися, й відтоді не було заплановано жодних нових перемовин. 

Зі слів одного з джерел у Вашингтоні, Valero просить Міністерство фінансів звільнити його від санкцій у стилі Chevron і дозволити йому безпосередньо купувати нафту у венесуельської державної нафтової компанії PDVSA.

Згідно з графіками PDVSA і даними Refinitiv Eikon, відновлення Chevron імпорту венесуельської сирої нафти не призвело до збільшення загального експорту країни цього року. Друга нафтова компанія США експортувала близько 86тис. барелів на день (б/д) венесуельської нафти в лютому.

Новий бос PDVSA Педро Теллечеа в січні призупинив більшість контрактів на постачання нафти, переглядаючи платежі за минулі постачання. Це призупинення нещодавно призвело до майже зупинки експорту з Венесуели, лише чотири клієнти – Chevron, Іран, Куба й Hangzhou Energy – отримали дозвіл на підйом вантажів.

Розслідування платежів і розкриття комерційної дебіторської заборгованості на суму $21,2 млрд з 2020 року цього місяця призвело до відставки впливового міністра нафти Тарека Ель-Айсамі та арешту високопосадовців PDVSA.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти